Vásárosnamény

2023.09.20. 14:06

Kitárta kapuit az Édenkert

Vásárosnaményban összesen 800 millió forintból alakítottak ki református bölcsődét és óvodát.

Szon.hu

Fotó: Gazdag Mihaly

Kétcsoportos minibölcsődével bővült a vásárosnaményi református Édenkert óvoda, a komplex intézményt kedd délután hivatalosan is átadták a városlakóknak, főként az aprajának. Az ünnepség hálaadó istentisztelettel kezdődött a református templomban.
– Vásárosnamény a Bereg kapuja, egyben stratégiai pont, a református egyház olyan bástyája, amelyik eddig nem rendelkezett intézménnyel, most azonban új egyháztörténeti korszak kezdődik – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Fekete Károly, aki kitért arra is, hogy a napokban lezárult a Magyarországi Református Egyház óvoda-programja, melynek részeként csak a Tiszántúli Református Egyházkerületben huszonhárom óvoda épült meg; utolsóként a vásárosnaményi.
– Sok viszontagság, kétség után ez a csodálatos, ezer négyzetméteres épületet már a városé, senki nem veheti el a naményiaktól. Becsüljék meg, vigyázzanak rá, tartsák fent – kérte a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Bárány, kakas, hal és galamb

Az országos református óvoda-programban hatvanhat intézmény épült vagy újult meg a kormány 35 milliárd forintos támogatásával. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a vásárosnaményi ünnepségen elmondta: az Édenkert óvoda és minibölcsőde csoportszobáinak neve bárány, kakas, hal és galamb.
– Mindegyik krisztusi szimbólum, az Ószövetséget követő időszak jelképei és fontos üzenetei, melyek máig hatnak és jelen vannak. Összezavarodott világunkat a talpára kell állítani, és senki más teheti meg ezt, mint azok a keresztény emberek, akik a családokért, gyermekekért felelősek – jelentette ki az államtitkár.  Soltész Miklós kifejtette: a református óvoda-programban 3200 új férőhelyet alakítottak ki az országban.
– Az építkezés nagyon fontos, de talán még fontosabb, hogy a bölcsődés, óvodás gyermekekkel minél többet beszélgessenek a felnőttek a bárányról, a kakasról, a halról és galambról.
– A hely szellemisége kötelez, hiszen egy olyan gyülekezetben vagyunk, melynek tagja volt egykor a bibliás politikus, Kiss Sándor, aki országgyűlési képviselőként a nyilasok és a kommunisták kínzásaitól is szenvedett, majd 1956-ban, a forradalom leverése után New Yorkban, az ENSZ előtt számolt be a magyarországi eseményekről. Ahogy akkor, most, az ENSZ hetén is megfogalmazódott a gondolat, miszerint: a háborúnak nincs győztese, a békének nincs vesztese – vette át a szót dr. Tilki Attila. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: ez különösen fontos 30 kilométerre Kárpátaljától, ahol mai is halnak meg magyar származású fiatalok.  
– Büszkék vagyunk arra, hogy három református óvoda is épülhetett a választókerületünkben: Fehérgyarmaton, Mándokon és Vásárosnaményban.

Modern és jól felszerelt

Dr. Pótor Imre, a Vásárosnaményi Református Egyházközség lelkésze zárásként elmondta: a két bölcsődei és két óvodai csoportba összesen 75 gyermekről gondoskodnak. A kicsik szeptember 1-jén vehették birtokba a modern, tágas és jól felszerelt komplexumot.
Az istentisztelet után a vendégek a dolgozók kíséretében tekintették meg az intézményt, majd a gyerekek műsora és az óvoda megáldása után ünnepélyesen átvágták a nemzetiszín szalagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában