Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.09.13. 09:19

Magyar sikerek Gdanskban

Hazánk nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán.

Tarnavölgyi Gergely

Munkában a magyar csapat

Fotó: Kamara

Várakozáson felül szerepeltek a lengyelországi Gdanskban a magyar fiatal szakemberek a Szakmák Európa-bajnokságán: az 5 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérem rendkívül komoly teljesítmény az erős európai mezőnyben – sajnos a versenyen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei fiatal most nem vett részt.

Örülnek a sikernek 

– Nagyon szeretnénk, hogy az elkövetkező években újra legyen vármegyei fiatal is az indulók között, de nagyon örülünk a magyar versenyzők sikereinek – fogalmazott lapunknak a gdanski viadallal kapcsolatban Párkányiné dr. Csurka Edina. A vármegyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára hozzátette, az országos szakmai megmérettetéseken (SZKTV, OSZTV) mindig jól szerepelnek a szabolcsi versenyzők, éppen ezért jó lenne, ha ki tudnának lépni a nemzetközi porondra, ami már nem feltétlenül csak szakmai, hanem anyagi kérdés is. – Kamaránk célja, hogy azokat a vármegyei fiatalokat, akik a Szakma Sztár Fesztiválon dobogós eredményeket érnek el, támogassuk a nemzetközi versenyekre eljutásban, ehhez szeretnénk kidolgozni valamilyen ösztönzési rendszert mind a felkészítést, mind a versenyzőt illetően – fogalmazott Párkányiné dr. Csurka Edina. 

Új kompetenciák 

– A jelenlegi gazdasági folyamatok elvárják az új kompetenciák elsajátítását, s az alkalmazkodást a fejlődő technológiákhoz. A munkakörök átalakulása elsősorban a robotizációnak, a digitalizációnak és az automatizációnak köszönhető. Azonban rengeteg olyan szakma létezik most is, amelyet emberi képességek és magas szintű készségek nélkül lehetetlen művelni, ilyen például az ápolás és gondozás, kreatív tervezés, szépségápolás. A versenyen elért eredmények azt mutatják, hogy a magyar gazdaság szempontjából mindkét fontos területen kiválóan teljesítettek a hazai fiatalok – hangsúlyozta a gdanski versennyel kapcsolatban Parragh László, a magyar versenyzők részvételét szervező kereskedelmi és iparkamara elnöke. 

Eredmények

Európa-bajnok lett informatikairendszer-üzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában