Nyíregyháza

2023.11.09. 20:00

Nyíregyháza a program nyertesei közé tartozik

A Modern Városok Programnak köszönhetően 100 milliárd forint értékű beruházás valósulhatott meg.

Lengyel Nóra

Nyíregyháza a program nyertesei közé tartozik

Fotó: Sipeki Péter

A kormány és a megyei jogú városok közötti együttműködés, s a kiemelt fejlesztési program eredményeivel nap mint nap találkozhatunk Nyíregyháza különböző pontjain.

A múlt héten jelent meg a Modern Városok Program felülvizsgálatáról szóló kormányhatározat, ebből az apropóból tartott sajtótájékoztatót csütörtökön dr. Podlovics Roland alpolgármester és Hagymási Gyula kabinetvezető, akik úgy fogalmaztak: Nyíregyháza a program nyertesei közé tartozik, sikerült a városvezetésnek valódi tartalommal megtölteni a 100 milliárd forintos csomagot.

Dr. Podlovics Roland kifejtette: nehéz helyzetben volt 2010-ben a városvezetés: félbehagyott projekteket és 23 milliárd forintos adósságot örököltek, ez utóbbi konszolidációjára 2013-ban és 2014 került sor. 2015-ben írták alá az együttműködési megállapodást a kormánnyal, amelynek a konkrét eredményeit csak most tudják értékelni.
– A program keretében 74 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások, és van néhány, amely jövőre fejeződik be. A Modern Városok Programmal párhuzamosan, és azzal részben összefüggésben egyéb kormányzati támogatások is érkeztek ebben az időszakban Nyíregyházára, így például előbb egy 18,6, később egy 8 milliárdos út- és járdaépítési forrás, így áll össze a 100 milliárd forintos állami fejlesztési csomag – részletezte az alpolgármester, Hagymási Gyula kabinetvezető pedig felsorolta azokat a Modern Városok Programban megvalósult projekteket, amelyek mára szerves részét képezik Nyíregyháza sport, kulturális és gazdasági életének, vagy éppen a közlekedésnek.

Élményszerű csobbanás

– Két részre oszthatóak a projektek attól függően, hogy az önkormányzat vagy az állami szektor szereplői valósították meg. Első csoportba tartozik az Európában is egyedülálló Nyíregyházi Atlétikai Centrum és a háromcsillagos sportszálló megépítése – 2022-ben e modern csarnokban rendezték meg az országos fedettpályás atlétikai bajnokságot – említette a kabinetvezető. Hozzátette, ezeket a fejlesztéseket a társadalmi igényeket figyelembe véve hozták létre, az atlétikai centrumban például a városlakók is sportolhatnak. 
– Az állatpark Jégkorszak attrakciója – a munkálatok 2024-ben fejeződnek be – is újdonságnak számít Közép-Európában. A 12 méter magas sziklarendszer tetejére egy 350 méter hosszú folyón csónakokat helyeznek el, amelyekről az egész állatpark és Sóstó is látható lesz, ahogy Hagymási Gyula fogalmazott: egy élményszerű csobbanással a végén. Beszélt a Rózsakert Szabadtéri Színpad felújításáról is, mint mondta, ezt az utolsó pillanatokban sikerült elkezdeni. Miután önkormányzati tulajdonba került, a Kállay-házat is felújították, ami már ikonikus épülete a Benczúr Gyula térnek és egyben országos műemlék.

Épül a Jégkorszak

Az állami szektor Nyíregyházán megvalósított projektjei közül kiemelte a Nyugati elkerülő nyírszőlősi városrészig tartó szakaszát, amit már jó ideje használnak a közlekedők, s ahonnan az M3-as autópályát könnyebb megközelíteni. Fontos volt a népszerűvé vált, Tokajig tartó kerékpárút kiépítése is, amiből a vásártér előtti szakasz jelentőségét hangsúlyozta.
– A Jégkorszak mellett a Városi Stadion építése is folyamatban van: a következő év első felében készül el, 8219 szurkoló befogadására lesz alkalmas. A mellette, elsősorban a háromezer fős kispályás labdarúgó bajnokság számára felépült új sportközpont elkészült, tavasszal adjuk át – nyilatkozta a kabinetvezető.

A fejlesztés nem áll meg

Dr. Podlovics Roland két projektben személyesen vett részt: a sóstói szállodafejlesztésben és a Tiszavasvári úti, korszerű autóbusz-telephely építésében. Elmondta, hogy bár nem jellemző, hogy a Modern Városok Program keretében szállodák épülnek,  mivel mindig az adott város tervei  szempontjából érdemes tartalommal megtölteni a megállapodásokat, felépülhetett a Hunguest Hotel Sóstó és az állatpark különleges szállodája, az egyediségével kimagasló Pangea is. A korszerű autóbusz-telephely és a 41 CNG autóbusz a környezetbarátabb, modernebb, komfortosabb közösségi közlekedést biztosítja – emelte ki dr. Podlovics Roland és hozzátette: a kormányzati együttműködés nem áll meg, a bevezetőben említett felülvizsgálat is erről szól. Beszélt arról is, hogy a Tokaji úti aluljáró engedélyezési tervei folyamatban vannak, ahogy az északi elkerülő környezetvédelmi engedélyeztetése is, így hamarosan a külső körgyűrű is bezáródhat. A kormányzati határozat előírja a már elkészült és említett autóbusz-telephely második ütemének megvalósítását is, ami a helyközi közlekedést szolgálná ki.
– Ez a 100 milliárdos csomag több ezer ember munkáját dicséri. Mindez nyolc évvel ezelőtt csak vízió volt, most pedig a város ennyi beruházással lett gazdagabb – fejtette ki az alpolgármester és megköszönte azok munkáját, akik segítették a sikeres programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában