Baktalórántháza

2023.12.01. 13:44

Egy modern kisváros arculata épül

Bár Baktalórántháza központja folyamatosan fejlődik, még mindig vannak megvalósítandó célok.

Miklós István

Fotó: Pusztai Sándor

– A városvezetés még 2006-ban határozta el, hogy nagyszabású főtérfejlesztésbe kezd, és bár azóta sokat léptünk előre, még mindig bőven van teendőnk – árulta el Nagy Lajos, Baktalórántháza polgármestere pénteken, a gazdaságélénkítő és rekreációs fejlesztésről szóló sajtótájékoztatón. A város főtere az elmúlt években óriási fejlődésen esett át, s így ma már egy modern kisváros arculatát láthatja a lakosság és az oda látogatók. A kitűzött céloknak azonban még nem értek a végére, és további nagyszabású beruházásokat jelentettek be pénteken.

Összetett beruházás

– A korszerűsítéseknek köszönhetően olyan városközpontot alakítunk ki, amely méltó egy 21. századi, modern kisvároshoz. A sok éves célokba illeszkedik az Élhető Város Program is, melynek célja a város általános környezeti állapotának javítása, továbbá a vármegye gazdaságfejlesztési céljaihoz is hozzájárulunk. A fenntartható fejlődés, a környezetszennyezés negatív hatásainak minimalizálása, illetve a település lakóinak életminőség-javítása is terveink között szerepel, s e projekt révén ezen az úton is jól haladhatunk majd – fejtette ki Nagy Lajos polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy ez a sok elemből álló, rendkívül összetett program, melyre mintegy 411 millió forintot fordíthat Baktalórántháza.

Sok munka egy év alatt

– Az építkezésekkel várhatóan jövő decemberben készülünk el. Bőven lesz teendőnk, hiszen a projektben kibővül a művelődési központ, s egy inkubátorházat alakítunk ki. A 450 négyzetméteres komplexumban üzletsor, az emeleten modern irodák, szociális helyiségek és közösségi terek kapnak helyet. Egy új játszóteret is építünk a bölcsőde mellett, ugyanakkor a megnövekedett gépjárműforgalomra is gondolnunk kell. Ennek kezelésére a gyógyszertár mellett egy 25 férőhelyes új parkolót alakítunk ki. A város egyes közterei és zöld felületei is megújulnak a városháza, a művelődési központ és a kormányablak környezetében. A gyalogosan közlekedők biztonsága érdekében egy gyalogátkelőhelyet is kialakítunk – engedett betekintést a beruházások részleteibe a polgármester, aki elmondta, hogyan tesz majd többet a környezetünkért Baktalórántháza.

– A város külterületén a zöld hulladék kezelésére egy 800 köbméteres komposztáló építményt hozunk létre. Sok lesz a munka, de úgy gondoljuk, egy év alatt minden sikerül majd megvalósítani – zárta gondolatait Nagy Lajos.

– Baktalórántháza rendkívül jól halad a már sok éve kijelölt úton, azonban a sikerek ellenére nem állhatunk meg, mindig szükség van az újabb és újabb célokra – ezt már Kovács Sándor országgyűlési képviselő mondta el a jelenlévőknek. Kiemelte: a belváros képe is azt mutatja, hogy a település büszke a múltjára, a jelenére, és bizakodva tekint a jövőbe is.

A rendezvény végén a résztvevők elhelyezték a beruházás alapkövét a művelődési központ szomszédságában. Az időkapszulában helyet kaptak a projekt dokumentumai, a helyi lap, illetve a Kelet-Magyarország pénteki száma is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában