Diákmunka

2024.02.03. 07:00

Megállnak a saját lábukon is

Diákmunkával szezonon kívül is lehet pénzt keresni.

Kanalas Ottilia

Szinte minden szektorban megtaláljuk a diákmunkásokat

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

A diákmunkának nem csak nyáron van szezonja, a fiatalok egész évben szívesen vállalnak munkát. Bizonyos ágazatokban, ahol szakemberhiánnyal küzdenek a munkáltatók, szükség is van rájuk. Ez a tendencia évek óta megfigyelhető, s a munkaerő-piaci szolgáltatók is megerősítik, folyamatosan nő a diákoknak szóló álláshirdetések száma, a fővárosban szignifikánsan, de a megyeszékhelyeken is bőven akadnak üres pozíciók, ahová elsősorban diákmunkásokat várnak.

Állandó bevételi forrást jelent 

– Sokakban él a tévhit, hogy a diákmunkának csak a nyári időszakban van létjogosultsága, holott egész évben van lehetőség diákokat foglalkoztatni, mi több, ez egy jól működő és költséghatékony alternatíva a cégeknek. A diákoknak sem csak nyáron van szükségük pénzre, megélhetési költségeik, tanulmányaik finanszírozása sokba kerül, s a mi régiónkban az sem ritka, hogy a szüleiket is támogatják a fiatalok. Tény, hogy a szezonalitás miatt nyáron több a lehetőség, ugyanakkor az alkalmi munkák a teljes portfóliónk csak egy részét képezik, ennek köszönhetően állandó bevételi forrást tudunk biztosítani minden dolgozni akaró diáknak – mondta el kérdésünkre Mozgi-Járosi Dorina, a HSA Group nyíregyházi és mátészalkai kirendeltségének vezetője. Megtudtuk, ma már a diákmunka ágazattól függetlenül, szinte bármilyen környezetbe jól integrálható. 

– A termelővállalatoktól kezdve az ügyfélszolgálatokon és a kereskedelmi egységeken át egészen a kutatóközpontokig találkozhatunk diákmunkásokkal, több partnerünknél gyakornoki pozíciókkal „kínálják meg” őket, ami már nem csupán a pénzkeresésről szól, sokkal inkább szakmai tapasztalatszerzésről, karrierépítésről, vállalati oldalról pedig utánpótlás-nevelésről – fűzte hozzá a cégcsoport szakembere. 

Kompetenciák és előnyök 

Megkérdeztük, milyen készségek, kompetenciák jelentenek előnyt ebben a szegmensben. Mozgi-Járosi Dorina azt válaszolta: ez nagyban függ az adott munkakörtől. 
– A gyakornoki és junior pozíciókat leszámítva általában alap- vagy középfokú végzettséghez kötött munkákra hirdetnek meg helyeket, emiatt a belépési küszöb is alacsony. Hozzá kell tenni, hogy a mai fiatalok a speciális feladatokkal is jól elboldogulnak, ők már beleszülettek a digitális világba, számukra nem kihívás a felhasználói szintű számítógépes ismeretek megléte vagy az idegen­nyelv-ismeret, így akár tolmács pozícióban is el tudnak helyezkedni. Fontos, kérdés, hogy mennyit kereshetnek. Vannak hasonlóságok, de ahogy a nagybetűs életben, úgy a diákmunkánál is cégenként és pozíciónként változik a bérezés. A kiindulási pont a mindenkori bruttó minimálbér, valamint a garantált bérminimum, ehhez viszonyítva alakulnak az órabérek. Előbbi jelenleg 1534 forint, utóbbi 1874 forint óránként. Ennél alacsonyabb senkinek nem lehet a bére, természetesen magasabb igen. A 25 év alattiak SZJA-mentessége a diákmunkára is vonatkozik, így az említett bruttó órabérek az ő esetükben is nettóban értendők – mondta Mozgi-Járosi Dorina. 

Formálhatóak, tanulékonyak 

Vitathatatlan, hogy a kékgalléros munkavállalók tudnak a leggyorsabban elhelyezkedni a térség munkaerőpiacán, a multicégek folyamatosan szerződésben állnak az iskolaszövetkezetekkel, de rajtuk kívül a kisebb vállalkozások is toborozzák az egyetemistákat, középiskolásokat. 
Tomek Péter cége értékesítéssel és piackutatással foglalkozik, call centeres telephelyei Nyíregyházán és Debrecenben működnek, közel 70 munkavállalóval. Elmondása szerint, a mai fiatalok nem ijednek meg a munkától, kitartóak, rugalmasak, jól formálhatóak. Szeretnek tanulni, ami új dimenziókat is megnyit előttük a munka világában. 

– Mi szem előtt tartjuk, hogy a diákmunkás elsősorban diák, aki elsődlegesen a tanulmányaira fókuszál, ezért nálunk minden diákmunkás annyi műszakot vállal, amennyit szeretne, rugalmasan kezeljük a munkaidő-beosztásukat. Általában heti 2-3 műszakot visznek, ami azt jelenti, hogy a hét többi napját szabadon töltik, tanulhatnak, pihenhetnek. A telefonos munkavégzés fizikailag nem megterhelő, ez ugyancsak mellettük szól. Diákmunkában nem feltétlenül elvárás a szaktudás, de némi betanulási idő mindenütt szükséges, legyen szó bolti kisegítőről, gyorséttermi pozícióról vagy adminisztrációról. Profilunkból adódóan nálunk a kommunikációs készség számít, amit célirányosan fejlesztünk is, jól kell tudni érvelni, s bizonyos szintű csapatmunka is elvárás– jegyezte meg a cégvezető. 

A HR-szolgáltató cégcsoporttól kapott információk szerint, 2023-ban hozzávetőlegesen 3300 diákot közvetítettek ki különböző vállalkozásokhoz a nyíregyházi és mátészalkai térségekben. 
Ez a szám csak hozzávetőleges, mert más iskolaszövetkezeteken keresztül, illetve nyáron az önkormányzatok által fenntartott intézményekben is dolgoztak diákok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában