Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.04.19. 14:00

Árt-e a szeszélyes április a mezőgazdaságnak?

A mostani hűvösebb időjárás legfeljebb a kisebb gyümölcsméretekben köszönhet vissza.

Tarnavölgyi Gergely

Szinte minden térségben és gyümölcsfaj esetében túl vagyunk a virágzáson

Fotó: MW-Archív, Sipeki Péter

Az elmúlt időszak időjárása hektikus volt: április elején kimondottan nyáriasra sikeredett, majd az elmúlt pár napban jócskán mérséklődött az átlaghőmérséklet, napközben 13-15 Celsius fokot, míg éjszaka 3-5 fok közötti hőmérsékletet mérhettünk. Dr. Apáti Ferencet arról kérdeztük, a szeszélyes időjárás milyen hatással volt a vegetációra?

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csengeri származású elnöke elemzését az enyhe téltől indította. Elmondta, mára nagyjából minden gyümölcsfaj esetében és minden térségben túl vagyunk a virágzáson, ami abszolút korai, körülbelül 3 héttel jár előrébb a természet, mint tavaly, és nagyjából 4 héttel volt korábbi a vegetációkezdet és a virágzás, mint az elmúlt 10 éves átlag.

– Az enyhe téli időjárás eddig közvetlen gondot vagy kárt nem okozott, az enyhe tél következménye leginkább a korai vegetációkezdetben nyilvánult meg. A korai vegetáció, illetve virágzás leginkább a fagykárok kockázatát növelte, mivel a legérzékenyebbek a lehűlésre a nyitott virágok és a kisgyümölcsök. Így minél korábban kezdődik a virágzás, annál több időt töltenek a gyümölcsök a kockázatos időszakban – fogalmazott a szakember, aki szerint a fagyveszélyes időszakot március elejétől május közepéig datáljuk. Emlékeztettet, Magyarországon eddig két fagyhullám volt az idén, az egyik március 19-21-e, míg a másik március 25-26-a között.

Csak lokális fagyok

– Jelentősebb fagykár inkább csak a kajszit és az őszibarackot érte, de azok is leginkább lokális szinten, így országos viszonylatban ezen gyümölcsfajoknál sem beszélhetünk drasztikus fagykárokról. Úgy tűnik, a többi gyümölcs eddig megúszta a fagyokat, de nyugtával dicsérjük a napot, mert még van 2-3 hét a fagyveszélyes időszakból – hívta fel a figyelmet dr. Apáti Ferenc, majd rátért a mostani időjárásra. Mint mondta, a pár nappal ezelőtt érkezett lehűlés szerencsére csapadékot is hozott magával, ez pedig már nagyon hiányzott, hiszen az elmúlt két hónap aszályos volt, így a talaj felső 20 centimétere elég erősen kiszáradt.

– Bízunk benne, hogy az éjszakai fagyok nem lesznek ennek a lehűlésnek kísérő jelenségei. A virágzás alatt, az elmúlt hetekben általában kedvező volt az időjárás, meleg, napos és szélcsendes időjárással, ami kedvezett a méhek és más beporzó rovarok „járásának”, így valószínűsíthetően jó volt a megporzás és a termékenyülés. A legtöbb gyümölcsfajnál most még abban az időszakban vagyunk, amikor a hűvös, borult, fényszegény idő nem tesz jót a terméskötődésnek, így ez a mostani időjárás valamelyest, de korántsem drasztikus mértékben, növelheti a virágzás után 4-6 héttel bekövetkező természetes tisztuló hullás mértékét – így a szakember.

Dr. Apáti Ferenc hozzátette, amiben szintén visszaüthet ez a hűvös időjárás, az a szüretkori gyümölcsméret: ugyanis a virágzást követő 4-6 hétben zajlik az az intenzív sejtosztódási fázis, ami jelentősen meghatározza a későbbi gyümölcsméreteket.

– Ilyenkor a meleg, napos időjárás lenne kedvező, ez a hűvös később a kisebb gyümölcsméretekben üthet vissza, de ennek hatása jelenleg abszolút prognosztizálhatatlan, összességében azonban katasztrófát ez sem fog okozni – vélekedett a szakember, akit az idei terméskilátásokról is kérdeztünk.

Dr. Apáti Ferenc ezzel kapcsolatban azt mondta: egyelőre a tavaszi fagyokat elég jól megúsztuk, de messze még a szüret, és addig bármi jöhet, aszály vagy akár jégkár. Egyelőre nem állunk rosszul, lehet egy kiegyensúlyozott, normális gyümölcstermésünk, de szakmailag megalapozott termésprognózist május közepén, a fagyveszélyes időszak elmúltával adhatunk majd – zárta értékelését a FruitVeB elnöke.

Érkezett a csapadék is

Kíváncsiak voltunk dr. Rácz Csaba, a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa véleményére is - a szakembertől heti rendszerességgel kap lapunk agrometeorológiai elemzéseket.

– A kedden átvonult erős hidegfront következtében a hőmérséklet 10-15 fokkal esett vissza, a hét derekán jobbára 15 fok alatt maradtak a maximumok, sőt, a borult, csapadékos időszakokban előfordult 10 Celsius alatti napi csúcsérték is. A fölénk érkező hideg légtömeg hatására ismét számolnunk kellett fagyveszéllyel, csütörtökig azonban a sok felhő és a csapadékos, szeles idő hatására általában csak 5 fok köré hűlt le a levegő – tájékoztatott dr. Rácz Csaba.

Hozzátette, a hasznos hőösszeg gyarapodása, ezzel együtt a vegetáció fejlődése átmenetileg megtorpant. – Az akácosok meglehetősen korai virágzása emiatt várhatóan néhány nappal kitolódik, de a méhek repülését a virágok tömeges nyílásának kezdetére eső hideg periódus remélhetőleg csak kevés helyen hátráltatja. A drasztikus lehűlést hozó légörvény két hullámban is hozott magával számottevő csapadékot, általában 10 és 20 milliméter közötti mennyiségben, nyugaton, délnyugaton fordult elő ennél kisebb, 6-10 milliméteres összeg. Ezeken a tájakon maradt a vízhiány a talajok felső rétegeiben, ahol azonban több eső esett, ott kielégítő a talaj nedvességkészlete Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében – közölte dr. Rácz Csaba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában