Nyíregyháza

2024.04.05. 18:32

Magyarország lelke a vidékben rejlik

Agrárfórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatósága pénteken a mandabokori művelődési házban.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Dodó Ferenc

Mazák István helyi gazdálkodó köszöntötte a vendégeket, majd dr. Vinnai Győző szólt a gazdálkodókhoz. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta a fórum aktuálisát, hiszen nehéz évek (Covid, energiaválság, orosz-ukrán háború) vannak a gazdák mögött, és várhatóan hasonlóan nehéz évek állnak előttük. A képviselő rámutatott a generációváltás problematikájára, hiszen, ahogy fogalmazott, a továbbtanulók csupán négy százaléka jelentkezik agráregyetemre. 

A vidéket képviselik

– Mi a vidéket képviseljük, mert ha mi nem tesszük, Budapestről, a nagykörúton belülről senki sem fogja. Magyarország lelke a vidékben rejlik, a vidék lelkét pedig az agrárium adja – fogalmazott dr. Vinnai Győző. 

Vassné Harman Gyöngyi, a térség önkormányzati képviselője köszöntője elején dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester üdvözletét tolmácsolta a vendégeknek. Elmondta, a térség gazdálkodói bátran fordulhatnak hozzá, ő pedig továbbítja a felvetéseket és kérdéseket a városvezetésnek vagy a térség országgyűlési képviselőjének. 

– A gazdák munkája nem ismer ünnepnapot, hétvégét. Amellett, hogy a szakmájuk minden csínját-bínját ismerniük kell, a jogszabályi környezettel is tisztában kell, hogy legyenek – emelte ki az önkormányzati képviselő. 

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke mindig büszke volt azokra, akik a vidéket éltetik, mert ők egy ősi tudás birtokosai, akik a jövőt biztosítják, és az élelmiszer-ellátás alapját adják. 

– Ha nincsenek gazdák, akkor nincsen kenyér és nincs meg a napi betevőnk sem – nyomatékosított, majd köszönetet mondott azoknak, akik a februári záhonyi tüntetésen részt vettek. 

Kontroll nélküli ukrán termények

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke beszélt az agrárium aktuális kihívásairól: szólt többek között a túlzott uniós zöldlobbiról, az ukrán termények kontroll nélküli beáramlásának problematikájáról.

Gacsályi József, a VIZITERV Environ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a mélyfekvésű területeket érintő vízvisszatartás szükségességéről, illetve az Észak-Nyírség vízgazdálkodási fejlesztés első ütemének jelenlegi állapotáról beszélt a hallgatóságnak, Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára pedig a hamarosan megjelenő vidékfejlesztési pályázatokról tájékoztatta a pénteki gazdafórum résztvevőit. 

A fórumról később részletesen is beszámolunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában