Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.05.17. 11:30

A magyar szamóca a legfinomabb

Az importepret hazai termesztésűként próbálják egyes kereskedők értékesíteni.

Tarnavölgyi Gergely

Hazánkban közel 650 hektáron termesztették az előző években a szamócát 

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Kékessy Mihály, aki az idén a jolly fajtára esküszik, egy hektáron termeszt szamócát Balkány-Perkedpusztán. A gazdálkodótól megtudtuk, az április végi, május eleji indulóárak 1200 forint körül alakultak, majd az import-, köztük a spanyol, de leginkább a romániai szamóca 600-700 forintra lenyomta a hazai felvásárlási árakat. A balkányi gazda hozzátette, mivel keleti szomszédainknál az elmúlt napokban rengeteg eső esett, ami visszavetette az ottani termést, az árak végre elkezdtek felfelé kúszni. 

Erős középmezőny 

Kékessy Mihály hozzátette, ő most 1000 forint plusz áfáért adja a multiknak a szamóca kilóját, a „piacos” kereskedők ettől 100-200 forinttal többért veszik meg tőle. Kérdésünkre elmondta, ő is hallotta, hogy a külföldi, importepret hazai termesztésűként próbálják egyes kereskedők értékesíteni. 

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke szerint kisebb-nagyobb volumenben valamennyi vármegyében foglalkoznak szamócával, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyékre koncentrálódnak, a tavalyi 23 hektárral Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye a hetedik, nyolcadik „helyen” áll az országos összevetésben. 

– Az előző években jellemzően 600-650 hektáron termesztettek szamócát Magyarországon, de ennél lényegesen nagyobb mennyiség is piacra találna hazánkban. Azonban az évenkénti telepítési költségek, a leszedett termés azonnali értékesítése vagy a hűtőtároló biztosítása komoly kiadásokat jelent a termesztőknek. Az érési, 4-6 hetes időszakban szükséges napi szintű munkaerő, azaz az idénymunkások biztosítása is nehézkes – sorolta Rácz Imre, aki szerint döntően ezek a fő problémák a hazai termesztés felfuttatásával, a gépesítés előrehaladása és alkalmazása jelenthetné a gyógy­írt a gondokra. 

Többnapos szállítás 

– A mediterráneumból és a harmadik országokból az importnyomás erősödik, onnan pedig olyan speciális igényeknek megfelelő fajták érkeznek, melyek jellemzően kényszerérettek és kemény húsállományúak azért, hogy a többnapos szállítást kibírják. Ezek a fajták alacsony zamatanyagokkal és beltartalmi értékekkel rendelkeznek, ezek arra jók, hogy sokáig elálljanak a kereskedelmi pultokon – mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, aki szerint a hazai virágzás, kötődés megfelelő volt, a tavaszi fagyok is elkerülték a hazai szamócát, így szép termést hoz az idei szezon. 
– Mindenkinek azt ja­vaslom, hogy hazai terméket vegyen, mert a magyar szamóca a legízletesebb – zárta a vármegyei elnök, Rácz Imre.

 Tudnivalók

Érésben a legelső gyümölcstermő növényünk, egyetlen évelő, lágy szárú gyümölcsünk. A legrövidebb ideig tarjuk termesztésben, csupán 1–3 évig, mert rendkívül gyorsan elöregszik, elaprósodnak a termései, ez genetikailag kódolt tulajdonsága a szamócának. Fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidánstartalommal rendelkezik. Talán kevesen tudják, de C-vitamin-tartalma (100 gramm frissen szedett gyümölcs körülbelül 60 milligramm C-vitamint tartalmaz) is magas. A C-vitamin bizonyítottan az egyik legfontosabb egészségmegőrző hatással rendelkezik. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában