Zajta

2020.09.17. 08:54

Két év börtön a román embercsempésznek

A Fehérgyarmati Járási Ügyészség 30 napon belül bíróság elé állította azt a letartóztatásban lévő román sofőrt, aki idén augusztusban, érvényes útiokmányok nélkül, 300 Euróért akart egy román családot Franciaországba csempészni.

Fotó: illusztráció: shutterstock

A 30 éves román férfi 2020. augusztus 18-án a romániai Beszterce városában megállapodott honfitársával, hogy őt és két – 10 és 11 éves – gyermekét, családegyesítés miatt személygépkocsival Romániából Franciaországba szállítja, ahol már várta őket a férfi felesége.

Mivel az utasok nem rendelkeztek érvényes úti okmányokkal, a vádlott őket Zajta község határába vitte azért, hogy ott a román-magyar zöldhatáron, gyalogosan lépjenek be Magyarország területére. Eközben a sofőr a csomagokkal a csengersimai közúti határátkelőhelyen szabályosan jött az országba, majd Zajtára ment, hogy a családot a gépjárműbe ismét felvegye.

A határrendészek azonban a községben először a férfit és két gyermekét, majd a nemsokára személygépkocsival megérkező vádlottat is igazoltatták, majd a sofőrt őrizetbe vették, a családdal szemben pedig idegenrendészeti eljárást indítottak.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő román férfit – gyorsított eljárásban – embercsempészés bűntettének minősített esete miatt bíróság elé állította. A Fehérgyarmati Járásbíróság a vádlottal szemben 2 év börtönbüntetést szabott ki, valamint – ügyészi indítványra – elkobozta a csempészethez használt személygépkocsit, és a viteldíj előlegeként átvett 50 eurót is. Az ítélet nem jogerős, a vádlott enyhítésért fellebbezett.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában