katvéd

2021.02.10. 13:25

Öt újonc tette le esküjét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tű. főhadnagy, szóvivő

Február 9-én lezárult az újonc tűzoltók öt hónapos képzése, így a napokban összesen kilencvenkilenc frissen végzett hivatásos tűzoltó lép szolgálatba és erősíti tovább az ország tűzvédelmét.

Az újonc tűzoltók 13 megyében – Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém – és Budapesten kezdik meg a beavatkozó tűzoltói munkát.

A járvány miatt az újdonsült egyenruhások nem egy központi rendezvényen teszik le az ilyenkor szokásos tűzoltói esküt, hanem parancsnokaik előtt. A tűzoltók képzése a járvány ellenére is hagyományos módon zajlott, hiszen a gyakorlatorientált felkészítést nem lehet digitális távoktatás keretein belül elvégezni.

A most befejeződött öt hónapos képzés két elemből tevődött össze: a rendészeti alapozó ismereteket a rendészeti szakközépiskolákban sajátíthatták el a hallgatók. Az így megszerzett tudásra épültek rá a speciális tűzoltószakmai ismeretek, amelyeket a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban szereztek meg.

2012 óta tizenhetedik alkalommal bocsát ki a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ újonc tűzoltókat, a most végzettekkel együtt több mint 2100 újonc szerezte meg az életmentéshez és tűzoltáshoz nélkülözhetetlen szakmai ismerteket.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelkedő tanulmányi eredményéért és közösségi munkájáért elismerésben részesítette Zelenyánszki Jánost, Tóth Jánost és Vadász Richárd Andrást. A most végzett tűzoltók tűzoltó őrmester rendfokozatot viselnek és az eskü után az ország különböző tűzoltó-parancsnokságain látnak el szolgálatot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében öt újonc tette le esküjét:

Az elismerésben részesült Tóth János számára ez az igazi hivatás! Az elmúlt közel 14 évben önkéntes tűzoltóparancsnokként bizonyította elhivatottságát Tyukodon. Öccse Tóth László András szintén a tyukodi önkéntes tűzoltó egyesület tagja, gépjárművezetője. Együtt teljesítenek majd szolgálatot Mátészalkán. Mellettük lesz az ifjú Kocsis Dániel, aki keresztapja nyomdokaiba lépett. A mindössze 18 éves Kun András Bencének pedig az édesapja is hivatásos tűzoltó! Csizma Márk – az újoncok közül egyedüliként – a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományát erősíti majd.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában