Nyíregyháza

2021.11.25. 07:00

Értékeink ne vesszenek a lángokban!

Ha minden otthonban lenne legalább egy füstérzékelő, a tragédiákat megelőzhetnénk.

BM

A tűzoltók megfékezték a tüzet, de a gégényi és a nyíregyházi családi ház is lakhatatlanná vált

Fotó: katasztrófavédelem

A halálos lakástüzek helyszínei között most szerencsére nem volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, azonban a statisztika mindenképp elgondolkodtató, hiszen november 22-éig, az év 326. napjáig megyénk tűzoltóit 354 lakástűzhöz riasztották.

– Átlagban azt mondhatjuk, hogy naponta több mint egy lakásban, házban keletkezik tűz, és már megyénkben is történt halálos lakástűz az idén. Júniusban egy mátészalkai, 150 négyzetméteres ház földszinti nappalijában hat-hét négyzetméteren pusztított tűz, amelyet a tűzoltók gyorsan megfékeztek, oltás közben azonban egy kanapén fekvő ember holttestét találták meg – idézte fel a tragikus esetet Rutkai-Dér Vivien, hozzátette: a lakástüzekben 32-en sérültek meg eddig.

A tűzzel nem játszunk!

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, a több mint 350 tűz közül több utólagos bejelentés volt, ami azt jelenti, hogy az ott lakóknak sikerült eloltaniuk a lángokat, azonban ilyen esetben is kötelező ezt jelezni a katasztrófavédelemnek.

A lakástüzek 99 százaléka továbbra is emberi tevékenységre, sokszor mulasztásra, figyelmetlenségre vagy gondatlanságra vezethető vissza

– jegyezte meg a szóvivő. „Három muskétást” – füstérzékelőt, szén-monoxid-érzékelőt, kézi tűzoltó készüléket – is említett, amelyek bár nem kötelezőek, de ha az otthonunkban megtalálhatóak, akkor óriási lépést teszünk a vagyonunk és életünk védelméért. S hogy a tűzoltó főhadnagy nyomatékot is adjon mindennek, elmondta: ahol volt füstérzékelő a házban, az ott lakók nemhogy nem vesztették az életüket, de füstmérgezést sem szenvedtek. A készülék, ha füstöt észlel, hangosan jelez, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni.

A tűzesetek 98-99 százaléka reggel 6 és este 11 óra között történik, amikor aktívak vagyunk. A katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kiemelte, leggyakrabban a tüzelő- és fűtő-, valamint elektromos berendezések meghibásodása miatt keletkezik tűz, vagyis odafigyeléssel, tudatossággal ezek megelőzhetőek. Otthon egyszerre megy a tévé, számítógép, töltjük a telefont, égnek a villanyok, még kimosunk egy adag ruhát, a villanytűzhelyen pedig fő a vacsora, vagy a mikróban melegítünk, no ezt nem biztos, hogy bírja az elektromos hálózat, főleg az 1990 előtt házaknál.

Hamvadó cigarettavég

A túlterheltség, de akár egy hibás vagy meglazult kötés is okozhat tüzet, ezért érdemes átnézetni a vezetékeket, a teljes hálózatot egy villanyszerelővel. Ahogy a hibás, elöregedett, elhanyagolt készülékek is sok veszélyt rejtenek. És persze nem szabad megfeledkezni a nyílt lángról, azaz az öngyújtóról, gyufáról, mécsesről, gyertyáról, valamint a kandallókról, fával, szénnel működő kályhákról, mert ezek a leggyakoribb okai a lakástűznek.

Rutkai-Dér Vivien

– Tudjuk, hogy az emberek már csak legyintenek, ha megint azt hallják, hogy nyílt lángot soha nem hagyunk felügyelet nélkül. Tűzálló alátétre tesszük, s ha kimegyünk a helyiségből, eloltjuk a gyertyát, a mécsest, nem játszunk a tűzzel – fogalmazott Rutkai-Dér Vivien, és nyomatékosította: ruhát ne szárítsunk és tüzelőt, éghető anyagot sose tároljuk a kályha mellett, hiszen bármikor kipattanhat egy szikra, amely meggyújthatja a közelben levő dolgokat. Érdemes egy szikrafogót elhelyezni – tanácsolta a szóvivő, aki arra is figyelmeztetett: az égő cigarettacsikk továbbra is sok tűz okozója, ahogy a tűzhelyen felejtett étel miatt is többször riasztják a tűzoltókat. – Ha a sütőben felejtettük a csirkét és már füstöl, kapcsoljuk ki a sütőt, de ne nyissuk ki az ajtót, mert az oxigénnel telt levegő miatt kicsapnak a lángok – hozott példát a főhadnagy. Majd kitért a kéményekre, s nem véletlenül.

Még most is lehet kérni, hogy a katasztrófavédelem kéményseprői ellenőrizzék ingyenesen a kéményünket, ha netalán elmulasztottuk. Csak időpontot kell foglalni a www.katasztrofavedelem.hu oldalon vagy a 1818-as számon. A fontosságát alátámasztja, hogy a 354 lakástűzből 71 volt kéménytűz, és sajnos nem egy esetben az izzó korom miatt kigyulladt a tetőszerkezet, a lángok átterjedtek a ház más részeire is. Rutkai-Dér Vivien kiemelte, hogy figyeljünk jobban az egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra, ne hagyjuk, hogy az ellenőrzéseket, felülvizsgálatokat elmulasszák, legyen olyan eszköz az otthonukban, ami vész esetén riasztást ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában