Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.05. 11:30

Hetente kigyullad egy gépjármű

Amikor egy autó meg­gyullad, szinte pillanatok alatt elboríthatják a lángok.

BM

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a gépjármű

Fotó: katasztrófavédelem

Legutóbb Paposon égett teljes terjedelmében egy autó. A lángok nem terjedtek át a környezetre, lakóházakra, személyi sérülés nem történt, azonban sokat mond a statisztika: november 23-áig negyvenegy járműtűz miatt riasztották megyénk tűzoltóit. Huszonhét esetben személygépkocsi gyulladt ki, de égett öt tehergépkocsi, öt mezőgazdasági jármű, munkagép és kamion is.

Nagyon sok oka lehet

– A gépjármű meggyulladhat szándékos, vagy gondatlan tűzokozás, esetleg műszaki hiba miatt – mondta megkeresésünkre Rutkai-Dér Vivien. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjével a járműtüzek okairól és a megelőzésről is beszélgettünk.

– Autóknál a tűz leggyakrabban a motortérben és az utastérben keletkezik. A motortérben szivároghat az üzemanyag, a sebességváltó, a szervokormány, ezek mind motortüzet okozhatnak. A más okból keletkezett tüzeket a motortérben lerakódott olaj-, benzin-, gázolajmaradványok tovább táplálják. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, kopás, a tömítések hiánya, tömítetlensége – sorolta a szóvivő.

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, fényszóró, világítás, az elhasználódásból eredő beavatkozások, a biztosítéktábla meghibásodása, kiiktatása. Problémát okozhat a meglazult, vagy nem megfelelően megszorított kötéseknél kialakult nagy átmeneti ellenállás, zárlat, az elektromos vezetékek szigetelésén a szerelés során létrejött mechanikai sérülés, az üzemanyag-ellátó rendszer vezetékeinek elhasználódása, repedése, törése – folytatta az okokat Rutkai-Dér Vivien, és kiderült, sokszor jelent problémát az utastérben dohányzás. Az autósok előszeretettel dobják ki az ablakon a még égő cigarettát, amit a menetszél visszafújhat az utastérbe.

– Ha az utasfülkében égett szagot tapasztalunk, és a nyomában vékony füstcsík terjeng a műszerfal mögül, azonnal álljunk meg, vegyük le a gyújtást, és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot. A gyújtás levételével és az akkumulátor lekapcsolásával áramtalanítjuk a jármű elektromos rendszerét, így megszűnhet a zárlatos vezeték túlmelegedése, felizzása – ismertette a teendőket elektromos meghibásodáskor a tűzoltó főhadnagy.

Amikor a motortérben az üzemanyag-ellátó rendszer hibájából keletkező tűz esetén hirtelen erős üzemanyagszag, majd a motortérből kiáramló füst jellemző, akkor is azonnal meg kell állni, leállítani a motort és levenni a gyújtást.

– A tűz oxigénellátása – lecsukott motorháztető esetén – a tető alatt megszoruló füst és egyéb égéstermékek miatt nem tökéletes, így a lánggal égés intenzitása kisebb. Abban a pillanatban, ahogy felnyitjuk a tetőt, friss levegőt engedünk a tűzre, és a lángok felcsapnak – részletezte a szóvivő azzal kapcsolatban, hogy felnyissuk-e a motorháztetőt. Ezt kizárólag akkor tegyük, ha a kezünkben van egy kibiztosított, beüzemelt tűzoltó készülék, de ebben az esetben is csak annyira, hogy az oltóanyag biztosan bejusson, és a készüléket szakaszosan üzemeltessük – tanácsolta a szóvivő, és hozzátette: arra vigyázzunk, hogy a felforrósodott karosszériaelemek és a kiáramló égéstermékek égési sérüléseket okozhatnak.

Megfékezhetjük a tüzet

A motortér felől felszálló füst egyébként nem mindig tüzet jelez, ugyanis az lehet a hűtőből felszálló gőz, egy elszakadt ékszíj, a túlmelegedett motor is. Amennyiben gyanús füstöt észlelünk, őrizzük meg a nyugalmunkat és azonnal cselekedjünk, mivel a jármű zárt ablakai, és ajtaja halálos csapdát jelentenek.

– A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltó készülékkel azonnal megkezdjük a lángok oltását. Bár nem előírás, de javasolt kézi tűzoltó készüléket tartani a járműben, lehetőleg könnyen elérhető helyen, például az anyósülés alatt. Amennyiben rendelkezünk ilyen készülékkel, akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni – hangsúlyozta Rutkai-Dér Vivien.

Kiemelte a megfelelő rögzítés fontosságát, hiszen egyrészt ellen kell állnia egy erősebb fékezéskor, ütközéskor fellépő erőnek, másrészt biztosítani kell, hogy a vezető ülésből lehajolva, egy kézzel kioldva meg tudjuk kezdeni az oltást. A kisméretű palackok csak a kezdődő tüzek elfojtására alkalmasak – mondta a főhadnagy.


Fontos a megelőzés

- Rendszeresen ellenőriztessük a gépkocsit szervizben, szakemberek segítségével.

- Ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen eltört, hibás alkatrész, vagy furcsán lógó elektromos vezeték.

- Figyeljük, hogy nem szivárog-e bármilyen folyadék a motortérben. Ennek nyomai lehetnek a parkoló jármű alatt, vagy akár a motortérben szétfröcskölődve.

- Ha olajat töltünk a járműbe, mindig használjunk tölcsért, hogy a folyadék ne folyhasson össze-vissza a motortérben.

- Ellenőrizzük, hogy tankolás után a tanksapkát megfelelően rögzítettük-e.

- Ne halmozzunk fel túl sok szemetet az utastérben. Rendszeresen takarítsuk autónkat.

- Vezetés közben figyeljük a gépkocsink hangjának változását, vagy a kipufogócsövön távozó füstöt.

Mérgező füst és lángok

– A tűz meggyulladásának alapfeltétele, hogy éghető anyag, gyulladási hőmérséklet, azaz a gyújtóforrás, és megfelelő mennyiségű oxigén, vagyis a levegő egyszerre legyen jelen. A három alapfeltétel közül az oxigén korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll, a gépkocsik motortere és utastere nagy mennyiségben tartalmaz éghető anyagokat, műanyagokat, textileket, festéket, valamint éghető folyadékot, benzint, olajat. Így amikor egy autó meggyullad, szinte pillanatok alatt elboríthatják a lángok, a szétfolyó üzemanyag, olaj pedig tovább szítja a tüzet. Rendkívül nagy veszélyt jelent a mérgező füst, mivel az autók sok olyan szintetikus anyagot tartalmaznak, amelyek égésekor káros és mérgező gázok szabadulhatnak fel – fejtette ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában