VÁDEMELÉS

2021.12.14. 09:00

Kutyaviadal Nyíregyházán: szenvedés a kutyának, 100 ezres nyeremény a gazdinak (videó)

Tiltott állatviadal szervezésével, valamint állatkínzás bűntettével vádol a Nyíregyházi Járási Ügyészség nyolc személyt, akik állatviadal céljára kutyákat tenyésztettek, illetve Nyíregyháza külterületén 2020. november 28-án tiltott állatviadalt is tartottak.

Forrás: police.hu

A vádirat szerint a nyolc vádlott közül többen is foglalkoztak azzal, hogy állatviadal céljára kutyákat tenyésszenek, képezzenek ki és forgalmazzanak. A kiképzési módszer az volt, hogy a kutyákat erre a célra épített, speciális futópadon futtatták, rövid, különösen vastag, súlyos láncon, valamint nagyméretű, jelentős súlyú nyakörvvel tartották az ebeket. Az állatokat egyébként állatorvos nem felügyelte, gyógyszerezésüket, azaz a doppingolásukat a vádlottak végezték. Engedetlenség esetén a vádlottak fizikailag bántalmazták az általuk tenyésztett kutyákat, illetve tét nélküli versenyeket is szerveztek a harci képességeik kipróbálása végett. Önmagában az ilyen módon való állattartás is különös szenvedést okozott a kutyáknak, rendkívül rossz általános állapotban voltak, alultápláltságuk és kiszáradásuk már alkalmas volt arra, hogy maradandó egészségkárosodást szenvedjenek.

 Bár a nyolc vádlott az ország különböző pontjain élt, azonban ismerték egymást, tartották a kapcsolatot. Tudtak arról, hogy már hosszabb ideje rendszeresen szerveznek társaik kutyák harcoltatására állatviadalokat, ezeken a vádlottak egy része többször részt is vett, a saját, erre a célra kiképzett kutyáival. A vádlottak a kutyaviadalok szabályait egymással megbeszélték, részletes írásbeli szabályzatot dolgoztak ki, melyet mindannyian ismertek. Rendszeresen videófelvételt készítettek a harcoltatásról.

 

2020. november 28. napján a vádlottak Nyíregyháza külterületén, egy tanyán gyűltek össze, ahol egy 5x5 méter nagyságú küzdőteret alakítottak ki. Először két kutya harcolt egymással 20 percig, melyre 100.000,-Ft-os fogadást is kötöttek a gazdáik, azaz a győztes kutya gazdája 100.000,-Ft-ot kapott a vesztes kutya gazdájától. A küzdelemben az egyik kutya elpusztult. Ugyanezen alkalommal egy másik viadalt is tartottak a vádlottak, melynek 32. percében a rendőrség beavatkozott, így az állatviadal félbe szakadt.

 

Az állatviadalok szervezésében és a kutyák kínzásában vezető szerepet játszó vádlottakkal szemben az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, a bíróság egy-egy év börtönbüntetésre ítélje őket, további társaik elzárásra és pénzbüntetésre számíthatnak ugyanilyen feltételek mellett.

 

A nyomozás során nagy számban foglalt le a rendőrség állatviadal céljára kiképzett, illetve a viadalon ténylegesen részt vevő kutyákat. Ezeket a vádlottak nem kapják vissza, ugyanis az eljárás során egy részüket értékesítették, míg a többi kutya elkobzására tett indítványt az ügyészség. Ugyanígy elkobzás alá esnek a kutyák kiképzéséhez használt speciális eszközök, illetve az a nagy mennyiségű gyógyszer, fecskendő, tű is, amit a vádlottak a bűncselekmények elkövetése során használtak.

 

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

 

- Dr. Martossy György címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában