500.000.000 forint

2021.12.09. 13:13

Nagyüzemben csempészték a cigarettát Kispaládon - nagyon súlyos büntetés vár az öt férfira.

A bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban 2022. január 9-ig elrendelte öt férfi letartóztatását.

Fotó: Máté János

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2020-2021. évben Kispalád község külterületén az ukrán-magyar zöldhatáron keresztül rendszeres haszonszerzésre törekedve vámellenőrzés alól elvont, adózatlan cigarettát juttattak Ukrajna területéről Magyarországra. A gyanúsítottak tevékenységét I. rendű id. G.E. és II. rendű G.A. gyanúsítottak édesapja irányította, aki azonban miután 2021. augusztus 24-én más ügyből kifolyólag büntetés-végrehajtási intézetbe került, átadta az irányítást fiainak.

 

Az elkövetők a határon átcsempészett cigarettát Kispalád belterületén különböző ingatlanokon tárolták, ahonnan továbbszállították Fehérgyarmatra, majd értékesítették a dohányárut.

A gyanúsítottak cselekményük során szervezetten együttműködtek. Miközben az elkövetői kör egyes tagjai a zöldhatáron ismeretlen ukrán személyektől átvették a dohányárut, mások a környező településeken a hatóságok mozgását kísérték figyelemmel, ezáltal biztosítva a cselekmény zavartalan lefolyását.

 

Tevékenységük során 2020. november 14. és 2021. november 12. napja között a gyanúsítottak azzal, hogy a dohányárú utáni jövedéki adót, áfát és vámot nem fizették meg, az állami költségvetésnek a megalapozott gyanú szerint összesen több mint 500.000.000 forint vagyoni hátrányt okoztak.

 

I. rendű id. G.E. és II. rendű G. A. gyanúsítottak több alkalommal voltak már büntetve, többek között hasonló bűncselekmények elkövetése miatt is.  III. rendű B.L. gyanúsítottat a Fehérgyarmati Járásbíróság 2019. május 9-én orgazdaság bűntette miatt végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A gyanúsított a felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el a gyanúsításban szereplő cselekményeit. A nyomozóhatóság kiemelten súlyos, akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja az öt férfit. 

 

A fentiekre figyelemmel és tekintettel arra, hogy a nyomozás még kezdeti szakban van, a gyanúsítottak szervezetten működtek együtt tevékenységük során, a bíróság döntése szerint megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra helyezésük esetén a gyanúsítottak a nyomozóhatóság elől elszöknének, elrejtőznének, az eljárásban résztvevő tanúk vagy még ki nem hallgatott bűntársaik jogellenes befolyásolásával, bizonyítási eszközök megsemmisítésével megnehezítenék a bizonyítást. Mivel a gyanúsítottak rendszeres, munkából igazolható jövedelemmel nem rendelkeznek, fennáll a veszélye annak is, hogy önmaguk és családjuk eltartása érdekében a bűncselekményt tovább folytatnák. Mindezekre tekintettel a bíróság elrendelte letartóztatásukat.

A végzés nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene - közölte a Nyíregyházi Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában