Határrendészet

2023.12.05. 08:07

Kamionhelyzet Záhonynál - Mutatjuk, mire kell számítani a magyar határnál!

A hétvégi intézkedésnek köszönhetően csökkent a hazánkban várakozó kamionok száma

Szon.hu

Forrás: Police.hu

Lengyelországban és Szlovákiában a blokádok miatt még mindig jelentős fennakadások vannak a teherforgalomban. Az Ukrajna felé tartó teherautósok ezért napok óta hazánkon keresztül próbálják meg elérni úticéljukat.

Az elmúlt napokban a záhonyi átkelőhelyre vezető utakon jelentősen megnövekedett a tranzitforgalom, és hétvégére már több mint ezer kamion várakozott a 4-es főút és a 4145-ös út mellett.

Forrás: police.hu

A rendőrség teljes kapacitással működteti az egyébként is folyamatosan túlterhelt záhonyi határátkelőhelyet, de a várakozási idő ennek ellenére is több órás. Ennek az az oka, hogy hiába gyorsítják a kiléptetést a magyar rendőrök, a beléptetés már az ukrán hatóságok feladata.

A jelentős torlódások mérséklése és a várakozási idő csökkentése érdekében a rendőrség az elmúlt napokban olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek eredményeként a Magyarországon várakozó tehergépjárművek száma - miközben Szlovákiában és Lengyelországban változatlan a helyzet – több mint 30 %-kal csökkent.  Köszönhető ez annak, hogy a járművek egy részét Románia felé irányították a magyar hatóságok, valamint a szlovák határon ütemezetten léphetnek be a teherautók hazánk területére.

Forrás:  Police.hu

A várakozó kamionokra a rendőrök továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak, elkerülve ezzel a balesetveszélyes helyzeteket és enyhítve a környéken élőkre háruló nehézségeket. Az ott élők türelmét és megértését köszönjük!  

Célunk, hogy a közlekedési helyzetet megnyugtatóan kezeljük és a problémát mielőbb megszüntessük. Azonban mivel a záhonyi átkelőhelyen a teherautók minimális számban tudnak átkelni, ezért az érintett útszakasz nehezebb járhatósága és a határkelőhelyen kialakult torlódás még napokig fennmaradhat. A rendőrség felkészült arra, hogy a helyzetet megfelelően és megnyugtatóan kezelje.

Forrás:  Police.hu

Azért, hogy a közlekedés biztonságára is veszélyt jelentő állapot mérséklődjön, jelenleg az alábbi intézkedések és terelések vannak érvényben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a 4-es főúton várakozó teherautókat Kisvárdánál leterelik a főútról a 4145-ös útra. A kamionok a főútra szakaszosan, rendőri irányítás mellett, Tiszabezdédnél térhetnek vissza.

Az M3-as autópályán az ukrán határ felé tartó kamionokat a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Görbeházi pihenőhelyre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai pedig a Geleji pihenőhelyre terelik. Innen a rendőrök szakaszosan engedik tovább a járműveket a záhonyi átkelőhelyre az M3-as autópálya - 403-as elkerülő - 4-es főút (Kisvárdáig) - 4145-ös úton.

Forrás:  Police.hu

A Szlovákiából érkező, Ukrajnába tartó teherautók a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak koordinálása mellett, szintén szakaszosan haladhatnak tovább a záhonyi közúti határátkelőhely felé az M30-as autópálya - M3-as autópálya- 403-as elkerülő - 4-es főút - 4145-ös úton.      

Kérjük a tehergépjárművek vezetőit, hogy fokozott figyelemmel, a rendőrök jelzéseinek, utasításainak megfelelően közlekedjenek! Legyenek türelmesek és a kialakult helyzetről, az aktuális várakozási időről folyamatosan tájékozódjanak a rendőrség honlapján, valamint készüljenek fel a hosszabb várakozási időre! - olvasható a police.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában