Kedvencek

2024.02.17. 12:39

Megtartották rendőrlovaikat

Szon.hu

Fotó: Szabó Gabriella

Márton Miklós főtörzszászlós és Tamás Ágnes Katalin főtörzsőrmester szabadidejében is rendszeresen kijár a nyíregyházi patásoknak otthont adó Caballus Lovasmajorba. A két lovas járőrvezető megvásárolta szolgálatból kivont állatát, és elintézték, hogy ott tölthetik életük hátralévő részét.
A Készenléti Rendőrség (KR) lovas alosztálya tavaly vonta ki a szolgálatból a testület utolsó olyan négylábúit, amelyek még a somogysárdi lovas bázisáról származtak; 2013 óta a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-től vásárolnak nóniusz fajtájúakat. E két magyar sportló, a 27 éves Puccos és a 26 esztendős Rontás tavaly nyárig a Nyíregyházi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályán szolgált, de mivel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a KR-től kapta őket használatra, a megyei illetékes javasolta a KR lovas alosztályának, ajánlják fel őket megvételre járőrtársaiknak, akik ezt kérelmezték.
– Már a leselejtező dokumentumba beleírtam, hogy szándékomban áll Puccost megvásárolni – idézte fel Márton Miklós, és Tamás Ágnes Katalin ugyanígy cselekedett Rontás nyugdíjazásakor. – Előtte egyeztettünk a lovasmajor tulajdonosával, aki felajánlotta, hogy mindkét rendőrló ott maradhat, méltányosságból eltekint a tartásdíjtól. Ellentételezésként Puccos és Rontás is részt vesz gyerekek lovas oktatásában, amit nagyon szívesen csinálnak, és fontos is, hogy legyen feladatuk.
– Sajnos a szolgálatból kivont rendőrlovak hajlamosak a mélabúra, ha nyugdíjasként már nem fogják őket dologra. Ebből a szempontból Puccos és Rontás is szerencsésnek mondhatja magát – tette hozzá Tamás Ágnes Katalin, aki nyolc éven át szolgált a társával. – Rontás mindig is imádta a gyerekeket. Viszonylag gyakorta voltam vele óvodákban, iskolákban, és szívesen vette a közelségüket. A fejét is lehajtotta, hogy a lurkók ott is simogathassák, vakargathassák. A rendőrség és a polgárőrség házi versenyein is indultam vele, és az is kedvére volt.

Jelenleg három aktív rendőrló tartózkodik a Caballus Lovasmajor területén, és három nyugalmazott.
– Szabi a harmadik, akit öt évvel ezelőtt vontak ki a szolgálatból, és egykori járőrtársa szintén megvásárolta, majd később a lovasmajor tulajdonosára bízta. Ő most 24 éves, és természetesen ő is somogysárdi – vázolta Márton Miklós. – Vele is szoktunk foglalkozni, de most inkább hagyjuk pihenni, mert elkezdett sántikálni, és fel is dagadt a lába. Szerintem a kifutón bicsaklott meg a sárban, remélem, hamarosan rendbe jön.
A két lovas rendőr hetente legalább háromszor megfordul a Caballus Lovasmajorban.
– Mióta megvásároltuk a lovainkat, szabadidőnkben is ki szoktunk jönni hozzájuk. Ilyenkor egymással is egyeztetünk, és általában együtt érkezünk, de egymagunkban is rájuk nézünk – magyarázta Tamás Ágnes Katalin. – Hálásak a törődésért, mi pedig a tulajdonosnak tartozunk köszönettel a lehetőségért, mert a lovaink itt érzik igazán jól magukat. Együtt lehetnek a társaikkal, minket pedig gyakrabban látnak, mint korábban. A viselkedésükből arra következtetünk, hogy megbékéltek ezzel a helyzettel, bár Rontásnak alapvetően nagyon nyugodt a természete. Az egyik terepgyakorlaton konkrétan előtte pukkant szét egy füstbomba, és meg sem rezdült. Jó volt vele szolgálni, mindig vigyázott rám. 
– Ezt én is elmondhatom Puccosról – vette át a szót Márton Miklós. – Megbízható, jó szolgálati ló volt, de nem szívesen beszélek róla múlt időben, és nem is tudok úgy tekinteni rá, hogy ő immár a tulajdonom. Mi társak voltunk és vagyunk, úgyhogy azok is maradunk.
SZ. Z. J.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában