Katasztrófavédelem

2024.04.26. 08:09

Műszaki Mentőverseny

Csütörtök délután Dunaföldváron, a Bogos-Trans Kft. telephelyén megrendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a IV. Országos Műszaki Mentőverseny. Április 24-én és 25-én húsz csapat százhúsz tűzoltója mérte össze tudását és erejét. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét a nyíregyházi hivatásos tűzoltók csapata képviselte. A kétnapos versenyre a márciusi területi fordulók legjobbjai jutottak el.

Szon.hu

Fotó: Szőke Péter (BM OKF) és Dombrády Gábor tű. alezredes (MSZ Kvk)

A csapatok hasonló helyzetekkel szembesültek a versenypályákon, mint amilyeneknél nap mint nap beavatkoznak. A verseny célja a közlekedési baleseteknél végzett tűzoltói beavatkozások szakszerű bemutatása mellett az volt, hogy a résztvevők a versenyfeladatok során tapasztalatokat szerezzenek, és azokat megosszák egymással.

Sorsolás döntötte el, hogy az egyes csapatoknak milyen szituációval, azaz szimulált közlekedési balesettel kellett megbirkózniuk. A pontozásnál a verseny bírái figyelembe vették, hogy a tűzoltórajok miként használták a szakfelszereléseket, mennyire volt összehangolt a csapatmunka, hogyan kezelték a vágó és feszítő adaptereket. Pontozták továbbá a felderítést és a beavatkozáshoz választott taktikát is. A zsűri a csapattagok közötti kommunikáció és a szakszerű rádióforgalmazás mellett a sérült szakszerű ellátását is kiemelt figyelemmel követte. Vizsgálták, hogy a tűzoltóegységek felismerték-e az adott sérülést, illetve hogy a megfelelő ellátásban részesítették-e a sérültet. A szimulált műszaki mentés szakszerű végrehajtása mellett az idővel is küzdöttek a tűzoltórajok, ugyanis egy stopper mérte az irányítóból, illetve négy beosztott és egy medic képzettséggel rendelkező tűzoltóból álló hatfős csapat munkáját.

A verseny második napján a tűzoltók különböző szakmai bemutatókon vehettek részt. Juhász Károly tűzoltó alezredes, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa az elektromos járműveknél bevethető oltólándzsa eddigi használata során szerzett tapasztalatokat osztotta meg az érdeklődőkkel. Kalocsa Márió tűzoltó őrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa a napelemes rendszerek oltási lehetőségeiről számolt be a publikumnak. Dombrády Gábor tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól az erdőtűzoltásra fejlesztett eszközöket, míg Egyed Lajos tűzoltó alezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság delegáltja a gyakorló gázpalackot és annak alkalmazási lehetőségeit ismertette a jelenlévőkkel.

Az ünnepélyes díjátadón Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere is köszöntötte az állományt. A versenycsapatoknak járó díjakat Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője adta át.

A kétnapos versenyt követően a dobogó legfelső fokára a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata állhatott fel. A második helyet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata szerezte meg, míg a verseny harmadik helyezettje a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata lett.

A legjobb kárhelyszíni elsősegélynyújtó (medic) kategória díjat Móth András Péter tűzoltó főtörzsőrmester (BAZ VMKI) vehette át Bősze Zoltántól, a Magyar Rendvédelmi Kar alelnökétől. A legjobb irányítónak járó díjat Andráska Attila tűzoltó százados (BAZ VMKI) nyerte el, dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át az elismerést. A legkreatívabb csapatnak járó díjat a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata érdemelte ki, azt Horváth Zsolt Dunaföldvár polgármester nyújtotta át a résztvevőknek - írta a katasztrófavédelem.

A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság csapatának tagjai: 

Bodnár József tűzoltó százados

Bakó József tűzoltó főhadnagy

Pósán László tűzoltó törzsőrmester

Tasnádi Péter c. tűzoltó zászlós

Csicsvári Tamás c. tűzoltó főtörzsőrmester

Szabó Zsolt c. tűzoltó főtörzsőrmester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában