Helyi közélet

2008.07.11. 13:57

Súlyos baleset a Hegyalja Fesztiválon

<p>Rakamaz - Péntekre virradóan Rakamazon, a Hegyalja fesztiválon egy sátorban belobbant egy kemping gázpalack.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/rakamaz-tokaj-hegyalja-fesztival-baleset-robbanas.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-fulop_gergely-renorseg-nyiregyhaza-hegyalja-baleset.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15.00: Bognár István, a szerencsi rendőrkapitányság tokaji rendőrörsének parancsnoka elmondta, hogy Tokajban a közbiztonság szempontjából eddig nem okozott problémát a fesztivál, sokan jönnek át a kempingből a városba és vásárolnak az üzletekben, elsősorban élelmiszert, de a vendéglátó egységeket is látogatják. Feljelentés nem érkezett a tokajiaktól a rendőrségre arról, hogy bárkit is zavartak volna a fiatalok. Kijelentette, hogy megfelő rendőri erővel rendelkeznek, de csak akkor avatkoznának be, ha valamilyen rendkívüli esemény következne be. A városban több helyen láttunk járőrautót és egyenruhásokat, akik "figyelő állásban" voltak.


14.00: Bukovenszki Béla  főrendezővel sikerült beszélnünk a Hegyalja Fesztivál helyszínén, aki megmutatta a baleset helyszínét. Elmondása szerint nem gázpalack robbant fel, hanem egy kis kemping gázpalackból kiáradó gáz lobbant be és okozott sérülést a két fiatalon.

A kemping területén sűrűn félméterenként vannak a sátrak egymástól, de tűz nem terjedt tovább. Megtudtuk azt is a főrendezőtől, hogy a fesztivál ideje alatt bérelt mentő és tűzoltó szolgáltatás van folyamatosan a helyszínen. A baleset helyszínétől 50 méterre állomásozott a mentőautó, ők látták el a fiút és a lányt és vitték őket Nyíregyházára.

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a belépésnél valóban szigorú ellenőrzés történik. A szatyrokat, hátizsákokat alaposan átvizsgálják. Videóinkon hamarosan megmutatjuk, hogy mennyi tiltott eszközt vettek el eddig a biztonsági őrök a beléptetés folyamán. Többek között gázspray és kalapács is szerepel az elkobzott tárgyak listáján.


13.00: Rakamazon a polgármestert és a jegyzőt is megkerestük. A jegyző gyakorlatilag munkatársunktól tudta meg, hogy mi történhetett a fesztivál helyszínén. Nem igazán akartak beszélni a történtekről, már csak azért sem, mert még nincsenek minden információ birtokában. Úgy gondolják, hogy hatósági jogkörük hiányában ők ott nem végezhetnek ellenőrzést. Rakamaz és a fesztivál szervezői között egyfajta bérleti jogviszony szerződés van és a területet néhány millióért adják át a fesztivál szervezőinek és lebonyolítóinak. Az engedélyeket azonban a telephely szerinti rendező önkormányzatnál adták ki - tudtuk meg. Elhangzott még, hogy a médiában a negatív hír kapcsán csak Rakamazról esik szó.


12:00: Nem robbant fel a gázpalack

A Rakamazi Rendőrőrs közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit. A jelenlegi adatok szerint egy kis méretű kemping gázpalackból kiáramló gáz lobbant be a sátorban égő szúnyogriasztó mécses miatt. Maga a gázpalack nem robbant fel.


11:00: A fiatalok a nyíregyházi kórház traumatológiai osztályán fekszenek, családjuk kérésére nem nyilatkoznak, és még a kórterembe is tilos a belépés.

Ottjártunkkor csupán annyit sikerült kiderítenünk: a fiatal lány és a fiú állapota nem súlyos, műteni nem kell őket.

A nyíregyházi tűzoltóság szakemberei meghallgatták a sérülteket.


09:00: Nyíregyházán a Jósa András kórházba szállították a budapesti fiatalokat, állapotuk "rendezett". A nyíregyházi kórházban az igazgatói tikárságot próbáltuk elérni telefonon, de a telefont rendre felveszik és leteszik.

Az állami mentőszolgálatnál felháborodással mondták el érdeklődésünkre, hogy senki nem tájékoztatta őket a baleset bekövetkezéséről és a sérülésekről. Úgy tudni, hogy a fesztiválon egy maszek mentőszolgálatot alakalmaznak és ezért valami oknál fogva kihagyták a hivatalból is intézkedni köteles mentőket. Nem tudni egyelőre, hogy ennek a dolognak lesz-e valami következménye.

Az is kérdés, hogy a fesztivál által fizetett mentőszolgálatnak volt-e olyan felszerelése a helyszínen, amivel ilyen súlyos sérülésekert szakszerűn eltudtak volna látni.


08:35: Péntekre virradóan, 01 óra körül Rakamazon, a Hegyalja Fesztiválon egy sátorban felrobbant egy kemping gázpalack. Két 16-17 éves fiatal, egy budapesti fiú és egy gödi lány szenvedtek első-másodfokú súlyos, de nem életveszélyes égési sérüléseket.

A Rakamazi Rendőrőrs közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit. A jelenlegi adatok szerint a sátorban üzemelő gázpalack mellett egy szúnyogriasztó mécses is égett.


06:57: Kollégánk a helyszínről jelentkezik

A helyszínre a biztonsági őrök a karszalag hiányában nem engedtek be. A közelben sétálók elmondása szerint a színpadtól távolabb egy sátorban történt a baleset, amikor a fiatal pár egyike nyílt lángot használt, vagy rágyújtott, vagy melegíteni próbált valamit. A sátor fogott tüzet, és a két fiatal a karján sebesült meg, a lánynak pedig megégett a haja. A rendőrök a sátor maradványait elvitték.

A biztonsági őrök annyit elmondtak, hogy a házirend szerint kifejezetten tiltott a dezodorok, gázpalackok más tűzveszélyes eszközök bevitele.

A biztonság a hatalmas tömeg és a kora hajnali időpont ellenére példás. A biztonsági őrök udvariasan, de határozottan látták el feladatukat, szerencsére az itt szórakozó fiatalok is partnerek ebben. Mindenkit, minden belépéskor átvizsgálnak, ezért is lehetséges, hogy a gázpalackot a szigorú ellenőrzést szándékosan kijátszva csempészték a táborba.


06:20: Egy 16-17 éves budapesti fiú és lány szenvedtek súlyos égési sérüléseket. A rendőrség vizsgálja a körülményeket.

Részletek hamarosan.

Baleset a fesztiválon: házirendet sértettek a kempingezők

A Hegyalja Fesztivál házirendjének több pontját megsértette az a fiatal pár, akik balesetet szenvedtek csütörtökről péntekre virradó éjjel. A balesetet egy mini, gázzal működő kempingfőző okozta, melynek bevitelét szigorúan tiltja a fesztivál házirendje, nagy valószínűséggel becsempészték azt a kempingbe. A sajnálatos eset úgy történt, hogy a zárt sátoron belül a minifőző szivárogni kezdett, a tulajdonosok ennek ellenére nyílt lángot használtak.
A fesztivál közelben tartózkodó egészségügyi szolgálatot maguk keresték meg, melynek munkatársai rögtön ellátták őket. A fiatal lányt és a fiút a nyíregyházi kórházba szállították, ahol szakszerű ellátásban részesültek. Állapotuk kielégítő.
A Hegyalja Fesztivál gyógyulást kíván a fiatal párnak, egyben a szervezők kijelentik: nem felelősek a balesetért, hiszen a fiatalok több ponton megsértették a tábor házirendjét, mely elérhető a rendezvény honlapján, illetve a fesztivállátogatókhoz eljuttatott műsorfüzetben is. A rendezvényen egyébként rendkívül szigorú előírások szerint dolgoznak a biztonsági szolgálat munkatársai, például a tűzveszély elhárítása miatt az aerosolos flakonokat is elkobozzák a bejáratnál. Azt, hogy miként kerülhetett be a kemping gázfőző, még vizsgálják.
A Hegyalja Fesztivál zavartalanul, az eredeti programoknak megfelően folyik tovább.
A Hegyalja Fesztivál szervezői

Kapcsolódó cikkek a Hegyalja Fesztiválról:

  • Anyu ezt már nem láthatja... - kollégáink túlélőtúrán Tokajban
    Kollégáink összeszedték a szétszóródott agysejtjeiket (az elpusztulatkat elsiratták) a Hegyalja Fesztiválon és klaviatúrát ragadtak, amiben megírták élményeiket. észrevételeiket. Egyelőre még lelkesek.  
  • Nyíltan a fogyatékosokról Hegyalján
    Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia főiskolai kar néhány diákját is megtaláljuk egy kis sátorban a civil utcában.     
  • Hegyalja Fesztivál: Minden kezdet...
    Sokak számára bosszantóan és nehezen indult be a fesztivál - kedden késő délután hatalmas sor állt annál a kioszknál, ahol a belépőket lehetett felvenni, majd egy röpke, körülbelül másfél órás technikai zűr adódott, így több dolgozó nem kapta meg a karszalagját.
  • Hegyalja Fesztivál, demonstrációval
    Szerdán kezdetét vette a 2008-as Hegyalja Fesztivál. Délután 3 órától Kami-on/kami-off néven békés demonstrációt tartottak a kamionforgalom korlátozása/megszüntetése miatt. 
  • Hegyalja Fesztivál csütörtökön képekben: Hegyalja fesztivál 2008 1. nap 2008.07.10. I.  Hegyalja fesztivál 2008 1. nap 2008.07.10. II.  Hegyalja fesztivál 2008 1. nap 2008.07.10. III.
  • Nézze meg képsorainkat a Hegyalja Fesztiválról:
    Hegyalja Fesztivál2008 - 1.nap  2008.07.09. Hegyalja Fesztivál 2008. - Kedd 2008.07.09. Hegyalja Fesztivál - Demonstráció 2008.07.09. Hegyalja fesztivál 2008 0. nap 2008.07.09. III. Hegyalja fesztivál 2008 0. nap 2008.07.09. II. Hegyalja fesztivál 2008 0. nap 2008.07.09. I.

- Pusztai Sándor, Puskár Tibor, Fülöp Gergely rendőrfőhadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában