Helyi közélet

2008.09.25. 14:45

Gyógyítandó a háziorvos-helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Tizenkét állás betöltetlen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/gyogyitando-a-haziorvos-helyzet/cn/szon-news-km_01-20080925-024408">A MEP-ről <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Űrt hagynak maguk után a háziorvosok. A Magyar Orvosi Kamara kimutatása szerint a honi 6800 praxisból 160-an betöltetlen, ennyi helyen hiányzik a klasszikus értelemben vett háziorvos. Ebből tucatnyi státus szabolcs-szatmár-beregi. A Megyei Egészségbiztosítási Pénztár illetékese sorolta, hogy Nyíregyházán két gyerekek ellátására szolgáló körzetnél nincs háziorvos, ezen kívül Nyírcsászáriban, Érpatakon, Nyírparasznyán, Beregdarócon, Hodászon, Tarpán, Laskodon, Ilken, Szamosszegen és Csegöldön van speciális egészségügyi helyzet. Az orvosi ellátás mindenütt biztosított, csak éppen helyettesítéssel vagy átmeneti megoldással.

– Nyugdíjba vonult a háziorvos, ezzel megüresedett a praxis. Január 1-től december 31-ig ugyanő látja el a teendőket, viszont már megbízási szerződéssel. Megpályáztattuk az állást, de a két jelentkező egyike sem felelt meg a kívánalmaknak. Miután egy évig betöltetlen az állás, az Országos Alapellátási Intézethez fordulunk, amely segít az orvoskeresésben – közölte Tarcza György, a valamivel több mint hétszáz lelkes Csegöld polgármestere, aki szerdán egyeztetett ez ügyben a MEP-nél.

Naprakész a kialakult helyzetet illetően a Magyar Orvosi Kamara. A legnagyobb gondot abban látják, hogy kiöregedőben vannak a háziorvosok, az utánpótlás viszont nem biztosított.
– Zömében a szatmár-beregi rész érintett a kérdésben. Úgy töltik be az állást ideiglenesen, hogy a háziorvosi intézet alkalmazásában fiatal orvosokat rendelnek ki, akik egy oktató háziorvos szárnyai alá tartoznak – tette hozzá dr. Együd Ágnes, a MOK megyei alapellátási alelnöke.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában