Helyi közélet

2008.09.26. 17:02

Kutyának áll a világ Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza – Számos menhely összefogásával országos kutyák napját tartanak szombaton, ahol lehetőség van az állatok örökbefogadására. Vajon megfontoljuk, milyen fajtát válasszunk? Egyáltalán mennyit költünk a kutya egészségére, higiéniájára? Sorozatunk első részében ennek jártunk utána! <dia width="900" height="700" alt="Kutyának áll a világ Nyíregyházán 2008.09.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kuty_nak__ll_a_vil_g_Ny_regyh_z_n_2008_09_2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kutyának áll a világ Nyíregyházán 2008.09.26." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/ereztetni-kell-a-kutyaval-hogy-szepulni-jott.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az Állatbarát Alapítványnál jelenleg több mint 150 kutya és 30 macska vár gazdira.

Nyíregyházán mindennap örökbefogadási nap van. Nem szoktunk külön napot kijelölni, bárki bármikor magához vehet egy gazdátlan kutyust, ugyanis egy-egy ilyen akció keretén belül a gyerek unszolására, vagy sajnálatból előfordul, hogy meggondolatlanul fogadják örökbe az állatokat. Másrészt, mivel nem ismerjük a kutya előéletét, ezért jobb, ha a család és a kutya előbb pár napig barátkozik.

Ilyenkor kilátogat az összes leendő családtag, és ha lehet, akkor az otthoni háziállatokat is magukkal hozzák. Volt olyan eset, hogy egy kutyáról kiderült, hogy utálja a gyerekeket, vagy gyűlöli a nőket – feltehetően rossz tapasztalatai vannak, ezért agresszíven viselkedik. Ezt szeretnénk kiszűrni a több napos ismerkedéssel.” – mondta el kérésünkre Inántsy Pap Sándor az alapítvány titkára.

Döntés előtt gondoljuk át milyen törődést vár a kutya, amit magunkhoz veszünk

Aki a kutyát szereti, az valószínűleg belekalkulálja, hogy egyes fajtáknál nem csak etetésre, de tisztántartásra is összeget kell fordítani, és ha otthon ezt nem tudják megoldani, akkor szakemberhez fordulnak. Treszkainé Gergely Piroska 13 éve foglalkozik kutyakozmetikával. Elmondása szerint manapság egyre népszerűbb ez az üzletág, habár vidéken csak kevesen foglalkoznak vele.

„Tudnunk kell, hogy a kutya gondozását hosszútávra vállaljuk, és ha fél év múlva megunjuk, akkor ne dobjuk ki az utcára, vagy adjuk menhelyre. Inkább előbb gondoljuk végig, hogy az adott kutyafajta kiválasztásával milyen felelősséget vállalunk magunkra, és ennek tudatában döntsünk. Kozmetikázási szempontból inkább a kistestűeket hozzák és többnyire a lakásban tartottakat, hiszen ők az emberrel egy élettérben élnek. Az a gazdákat ilyenkor az állatszereteten túl az önmaguk iránti igény is vezérli.”

Egy átlagos kozmetikázás fajtától függően 4-6000 Ft Nyíregyházán

Éves szinten átlagosan hat alkalommal kell egy gazdinak kutyakozmetikushoz vinni kedvencét. Persze ez fajtától függően változik. Nyíregyházán egy-egy kozmetikázás összege fajtától függően maximum 4-6000 Ft. A legtöbb összeg, amit Piroskánál kozmetikára fordítottak 15000 Ft volt. Leggyakoribb kérés a szőr hosszúságának szabályozása, amivel még a fajtajelleg dominál, de a gazda számára ne jelentsen napi feladatot.

„A legextrémebb kérés macskához kapcsolódik, amikor a gazda szerette volna, ha átfestem feketére, amit természetesen az állat védelme érdekében nem tettem meg. Kutya tekintetében a téli hónapokban egy nagytestű, hosszúszőrű eb bundájának kifésülése volt, ami két napos munkát igényelt, hiszen a gazdi külön kívánsága volt, hogy a szőrét olló használata nélkül bogozzam ki a hideg idő miatt.”

Ezen kívül természetesen népszerű még a masnik alkalmazása, sokszor fiúkutyáknál is, éppen azért, hogy a szőr ne takarja el a szemük. A kistestű kutyák gazdái előszeretettel vesznek kiskabátokat, melyek kövekkel vannak kirakva.

Tehát, érdemes meggondolni, hogy milyen fajta kutyus gondoskodását vállaljuk, hiszen némely esetben az étel mellé nem elég a játék és a szeretet, bizony a szépségre is áldoznunk kell néhány ezer forintot.

Országos kutyakozmetika árak fajtától függően:
Bontás: 1700-tól 8000-ig
Fürdetés: 1700-tól 9500-ig
Trimmelés: 3000-től 10000-ig
Zsinórozás: 4500-tól 10000-ig
Teljes generálás: 2500-tól végtelenig

Kapcsolódó cikkek:
· Állati fesztivál Nyíregyházán Állati fesztivál Nyíregyházán 2008.09.14.
· Állati jó volt a díjátadó Állati jó volt a díjátadó 2008.09.26.   
· allatvilag.szon.hu

- K.A. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában