Helyi közélet

2008.09.12. 15:54

Élettel telt meg az egykori laktanya

<p>Nyíregyháza - Az egykori Vay laktanya négy épületében a hátrányos helyzetű fiatalok képzésével foglalkozó Bencs László szakiskola, a Zrínyi Ilona gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programjának kollégiuma és egy tornaterem kapott helyet. <dia width="900" height="700" alt="Élettel telt meg az egykori laktanya 2008.09.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_lettel_telt_meg_az_egykori_laktanya_2008_0/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Élettel telt meg az egykori laktanya 2008.09.12." /></a></dia></p>

Megújult az egykori Vay laktanya négy épülete, a hátrányos helyzetű fiatalok képzésével foglalkozó Bencs László Szakiskola, a Zrínyi Ilona Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programjának kollégiuma és egy tornaterem kapott itt helyet.

Az 1,15 milliárd forintos európai uniós támogatással megvalósult beruházást pénteken délután adták át ünnepélyes körülmények között, a miniszterelnök jelenlétében.

Gyurcsány Ferenc köszöntőjében azt mondta: az iskola több, mint maga az épület, az iskola a benne élők története. A pedagógusok és a diákok közösen döntik el, milyen iskolát teremtenek, ő azt szeretné, ha a diákok szabadok lennének, akik a tanároknak nem alávetettjei, hanem társai.

A kormányfő kiemelte: a II. világháború óta nem építettek és újítottak fel annyi iskolát, mint ezekben az években, aki pedig iskolát épít, Magyarországot építi.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a város három nagy álma vált valóra: Nyírszőlősben immár megfelelő körülmények között tanulhatnak a nevelőszülőknél nevelkedő gyerekek, megújult a Jósaváros, s élettel telt meg az egykori laktanya.

A polgármester méltatta a két oktatási intézményt, kiemelte kiváló együttműködésüket, s a projektmenedzser Pintér Miklós érdemeit hangúlyozta. A beruházás nyomán a hátrányos helyzetű fiatalok szakmai képzésével foglalkozó Bencs László szakiskola két épületben kapott helyet, ezek egyikében konyha és étterem is működik.

Egy harmadik épületben alakították ki az új tornacsarnokot, a negyedik felújított épületben pedig a Zrínyi Ilona Gimnázium hátrányos helyzetű tanulói számára 2001-ben elindított Arany János tehetséggondozó program diákjai számára alakítottak ki kollégiumot.

  • Bombát kerestek szerkesztőségünkben
    Szerkesztőségünkben járt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök péntek délután: az interjú előtt bombakereső kutya vizsgálta át a Kelet-Magyarország épületét. A kutya gazdáját faggattuk!  

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában