Helyi közélet

2008.09.21. 20:29

Vöröscsillag „ragyog” Mihálydiban

<p>Nyírmihálydi – "Idestvova negyven éve lakom Nyírmihálydiban a Vöröscsillag utcán. Nemhogy zavarna, kifejezetten szimpatikus ez a múltba visszakacsintó név." <dia width="900" height="700" alt="Vöröscsillag „ragyog” Mihálydiban 2008.09.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_r_scsillag__ragyog__Mih_lydiban_2008_09_2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vöröscsillag „ragyog” Mihálydiban 2008.09.21." /></a></dia></p>

20:26: A rendszerváltást követően tömeges utcanévcsere-hullám indult el Magyarországon: lekerültek a táblákról a Vöröshadsereg, a Lenin, a   Makarenkó nevek, s helyükre Szent Istvánt, Deák Ferencet, vagy Toldi Miklóst festettek.

A váltás szinte mindenütt megtörtént, ám az országot járva  ma is szemünkbe ötlenek régi korok letűnt hősei. Nem kivétel ez alól Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem, ahol több településen is találkozhatunk például Lenin utcával – ez egyik ilyen helység Nagycserkesz. A többek között dinnyetermesztéséről ismert falu Lenin utcájában él Duljánszki András, akit nem zavar, hogy a Szovjetunió egykori hőse utcájuk névadója.

– Korábban volt arról szó, hogy megváltoztatják, de végül így maradt. Az önkormányzat és ha jól emlékszem, a megyei vezetés is kérte, hogy válasszunk másik nevet, de a község nem járult hozzá a módosításhoz. Összehívták az utcában lakókat, voltak, akik szerették volna, ha a jövőben nem a „Lenini úton” haladunk, de végül ők is visszakoztak.

Ez ugyanis nemcsak elvi kérdés: ha megváltozik az utcanév, az rengeteg utánajárással is jár, hiszen a személyi igazolványban, a lakcímkártyán is át kell íratni, nem beszélve a szolgáltatókról, bankokról. Így maradt a Lenin név, amit én egyáltalán nem bánok.

Soha meg sem fordult a fejemben, hogy ez nem helyénvaló, mert hát nem mindegy, hogy kinek a neve áll az utcatáblán? Mi itt ugyanúgy élünk, legyen a felirat Lenin vagy éppen Petőfi!  

17:38: Lesz majd keresztelő

Mindössze két lakás található a papi Lenin utcán.

– Már többször foglalkoztunk a problémával – erősítette meg Maximovits György, a település polgármestere. – Ez egy zsákutca, s az ottélők sem vetették fel a névváltoztatást.

De, ami miatt eddig igazán elmaradt a rendezés, az az, hogy a településfejlesztési terven itt szerepel egy park kialakítása, valamint az utca meghosszabbítása. Reméljük, az elkészült szép szabadidőpark avatásán majd megtörténik a „keresztelő” is.

10:42: Emlékszem, a kilencvenes években felmerült, hogy vegyük fel inkább Balkányi Szabó Lajos nevét, de én és néhány szomszédom kitartásának hála máig Vöröscsillag „ragyog” az utcanév táblánkon! Négy unokámban nem idéz emlékeket a múlt rendszerből megörökölt elnevezés, bár az egyik politológusnak tanul, a másik jogászdoktor lett, így jól ismerik a magyar történelmet. Jómagam továbbra is ragaszkodom a megyeszerte kuriózumnak számító Vöröscsillag utcához! – mesélte a 74 esztendős Jucika néni.

- Száraz Ancsa, Dankó Mihály, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában