Helyi közélet

2008.10.15. 12:56

Felkészületlen rendőr, vagy túl okos autó?

<p>Kisvárda - Egy olvasónk juttatott el hozzánk egy levelet, amiben egy közúti afférról ír.</p>

12:55: Gyárilag lehet, utólag nem szerelhető fel

Érdeklődésünkre válaszolt Olasz Tamás a Nemzeti Közlekedési Hatóság Észak-alföldi Regionális Igazgatóság főosztályvezetője, aki elmondta: Az érvényben lévő rendelet határozza meg a gépjárművek világítására vonatkozó előírásokat, azonban ennek van egy függeléke, éppen a legkorszerűbb autókEurópai előírásaihoz igazodva, ebben találhatók meg azok a típusok, amelyeknél a forgalomba helyezés lehetséges ilyen speciális műszaki paraméterek esetén is.

A teljesség igénye nélkül a Citroentől az Opelig, a Mercedestől a Skodáig találni benne autót. Összegezve azt lehet a felmerült vitára mondani, hogy ha Európában érvényes forgalomba helyezés után közlekedett vele valaki, abból nem származhat baja, de utólag nem szerelhető fel úgynevezett kanyarkövető fény az autókra.

12:06: Bár az olvasóval történt eset nem megyénkben történt, megkérdeztük a rendőrségi szóvivőt. Fülöp Gergely rendőr főhadnagy elmondta: a rendőrök számára a gépjárművek azonosítóiról, illetve az okmányok bejegyzéseiről folyamatos felkészítést tartanak, emellett a jogszabályi képzésük is folyamatos, így az életbe lépő Kresz illetve jogszabályi változásokról naprakész a rendőrök tudása.

A forgalomba kerülő gépjárművek műszaki paramétereiről nem tartanak szervezett oktatást, de mint érdeklődők, egymásnak átadják az autodidakta úton szerzett tudást a kollégák. Ha az eljárás során megállapított szabálysértést nem ismeri el az autós, akkor feljelentést tesznek ellene, de igaza tudatában a szabálysértési előadónak is nyugodtan előadhatja álláspontját, és akkor tisztázódhat hogy ki tévedett az esetnél.

11:43: "Néhány napja Kisvárda felé indultam Sárospatak irányából, és amikor Cigándra érkeztem, az ott levő körforgalomból Kisvárda felé kijöttem, mikor a körforgalom utáni benzinkút előtt egy rendőr megállított (hárman voltak). 
Elkérte az iratokat, majd megkérdezte, hogy elismerem-e, hogy szabálysértést követtem el. A szabálysértés szerinte az volt, hogy jó látási viszonyok mellett használtam a ködlámpát a tompított fényszórókkal együtt. Nem ismertem el, mert nem volt bekapcsolva. Erre azt mondta, biztos most kapcsoltam ki, ami természetesen nem volt igaz. Mikor megmutattam neki, hogy a gépkocsinak van kanyarkövető lámpája  jobbra forgattam a kormányt jobb oldali lámpa világít balra forgatom bal oldali világít. Mondtam neki, hogy ez téveszthette meg amikor én a körforgalomból kikanyarodtam.

Erre azt válaszolta, ez szabály ellenes ezért akár itt a helyszínen leveheti a rendszámomat. Az autót (Mercedes) egy hónapja vásároltam 0 km-esen szalonból és gyári tartozéka az autónak. A rendőrt ez sem hatotta meg, és tovább erősködött , hogy bizony ő leveszi a rendszámot. Mikor megkérdeztem tőle, hogy nem zavarja-e őt, hogy ebből az autóból már jó párat eladtak, azt válaszolta, hogy akkor azok is szabálytalanok. Ezek szerint az adott gyárban ( igen csak patinás gyárról van szó ) vagy a közlekedés felügyeletnél stb. ahol a 0 km-es autóra kiadták a forgalomba helyezést, ott hozzá nem értők dolgoznak kérdeztem tőle. Akkor helytelenül jártak el mondta a rendőr.

Erre már csak azt tudtam mondani, hogy én akkor sem fogadom el az ő állásfoglalását, ha a rendszámot le is veszi, de akkor beperelem az ezek után felmerülő költségek miatt. ( vizsgáztatás, ügyvéd, hasonló típusú autó bérlése stb.). Nem hiszem, hogy a rendőrségnek szüksége lenne ilyen kiadásra, azért mert van egy olyan rendőr akinek hiányosak az ismeretei. Ezek után visszaadta a papírokat, majd köszönés nélkül ott hagyott.

Azt kérdezném, a rendőrök számára van-e olyan felkészítés, tanfolyam, ahol a legújabb műszaki felszereltségről vizsgázniuk kell, vagy legalább ennek elvégzése után (ismeretek birtokában) kezdeményeznének eljárást, megkímélve a fölösleges kiadásoktól, időveszteségtől azokat, akik dolgoznának. Lehetséges-e, hogy én tudom rosszul, és az új és korszerű típusú autóm mégis olyan műszaki felszereltségű, amit a magyar előírások tiltanak? Esetleg saját költésegemen kell ezt a biztonsági szolgáltatást az autóból kiiktatni?"

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában