Helyi közélet

2008.10.21. 15:42

Négy éve fizettünk sokat, vagy most adtak keveset Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Egy állami szerv négy éve 20 millióra értékelte az ingatlant, ami most, szintén egy állami szerv szerint csak a felét éri? – kérdezi a felháborodott tulajdonos, Juhász József, aki úgy döntött: felülvizsgálatot kér a bíróságtól.</p>

Egy beruházás kapcsán nem ritka, hogy a munkálatok során érintett terület nem az önkormányzaté. Ezekben az esetekben kerülhet sor kisajátításra, mely során a nem állami tulajdonban lévő ingatlanok tulajdonjogát az állam vagy a helyi önkormányzat megszerzi – a törvény betűje szerint – azonnali, teljes és feltétlen kártalanítás mellett. Nyíregyházán több beruházás is érint olyan területeket, ahol magántulajdonban lévő ingatlanok vannak, ahhoz pedig, hogy a munkák elkezdődhessenek, az önkormányzatnak több ingatlant is meg kell vennie. Ez azonban nem mindig problémamentes, hiszen előfordulhat, hogy a tulajdonos nem akar elköltözni, vagy pedig nem annyiért, amennyit az önkormányzat neki fizetni tud.

Juhász József 2004-ben örökölte egy ingatlan felét Nyíregyháza belvárosában, a nyíregyházi férfinak akkor 10 millió forint után kellett örökösödési illetéket fizetnie, a teljes ingatlant 20 millió forintra értékelték. Ugyanezért az ingatlanért most, a kisajátítás során neki is, és a másik tulajdonrész tulajdonosának is 4,9–4,9 millió forintot ajánlott az önkormányzat – ez az összeg tehát alig a fele a négy évvel korábbi értékének.

Hogy ez hogy lehet? Ezt Juhász József sem érti, éppen ezért el sem fogadta az ajánlatot, így a kisajátítás megtörtént. – Egy állami szerv négy éve 20 millióra értékelte az ingatlant, ami most, szintén egy állami szerv szerint csak a felét éri? – kérdezi a felháborodott tulajdonos, aki úgy döntött: felülvizsgálatot kér a bíróságtól. – Ha megkapjuk ezt az összeget, egy nap alatt el kell hagynunk a házat, attól félek, hogy még a bírósági ítélet előtt ledózerolják. A házat biztosan nem tudjuk megmenteni, így már csak abban bízhatunk, hogy magasabb összeget ítél meg a bíróság. Úgy érzem, megkárosított az állam, mert vagy négy éve fizettünk túl sokat, vagy most kaptunk nagyon keveset.

– Az önkormányzat éves költségvetése tartalmaz egy becsült összeget, mely területelőkészítés néven biztosítja a kisajátításhoz szükséges forrásokat – tudtuk meg Ilcsik Jánostól, a Vagyoniroda szakemberétől, aki az eljárás menetét is ismertette. – Kezdeményezzük, hogy az érintett terület tulajdonosa vagy tulajdonosai vegyenek részt egy egyeztető tárgyaláson, ahol az árra vonatkozó kiindulási alapot egy igazságügyi szakértő által készített szakvélemény jelenti. Megajánljuk ezt az összeget, és ha a tulajdonos elfogadja, aláírjuk a kisajátítást helyettesítő szerződést.

Ha az általunk tett ajánlat és a tulajdonos által kért összeg között legfeljebb 10–20 százalékos az eltérés, a szakbizottság vagy a testület dönthet úgy, hogy a munkák elindítása érdekében az önkormányzat fizesse ki a magasabb összeget, ám ha túl nagy a különbség a két ár között, a közigazgatási hivatalnál kezdeményezzük a kisajátítást – erre a jogalapot az biztosítja, hogy az adott beruházás közcélból valósul meg.

Nyíregyházán jelenleg a Kiskörút folytatásához lenne szükség két ingatlan megvételére – a Bocskai u. 17. alatti ingatlan fennmaradó hányadán hárman osztoznak, a szakvélemény szerint nekik összesen 35 millió forint járna, míg a Szent István u. 18. szám alatti ingatlan három tulajdonosa a szakértő szerint 67 millió forintot kapna, ám ők ennél magasabb értéket tartanak reálisnak. – Velük tovább tárgyalunk, mint ahogyan az Egyház és Síp utca közötti terület két ingatlanának tulajdonosaival is – mondta Ilcsik János, s hozzátette: az a cél, hogy ez minél rövidebb időn belül megtörténjen, hiszen akkor hamarabb indulhat a munka, ám ha nem sikerül, elkezdődik a kisajátítás.

- Száraz Ancsa - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában