Helyi közélet

2008.11.24. 13:34

Betartottak az írásos ígéretnek Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Hoppon maradtak harminchatan, értetlenül állnak a történtek előtt.</p>

Reményekkel telve léptek volna be az álmok kapuján, ami bár ki is tárult előttük, végül a küszöbnél nem jutottak előbbre. Rájuk vágták az ajtót, most pedig ott állnak előtte harminchatan leforrázva, megdöbbenve...

– November elsején a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0035 kódszám alatt együttműködési szerződést kötött, mely szerint a szövetség uniós támogatás igénybevételével élelmiszer-vegyiáru, illetve minősített hegesztői képzést indít – kezdte panaszát Nagy András. – A szervezet nevében Losonczi László ügyvezető a képzés időtartamára bruttó hatvanezer forint képzési hozzájárulás, havi hatezer forint hideg étkezési utalvány, továbbá utazási költségtérítés kifizetését vállalta, amit írásos szerződés bizonyít.

Egyoldalúan felbontották

November 20-ig rendben ment az elméleti és a gyakorlati képzés. Derült égből villámcsapásként hatott a csütörtök reggeli tájékoztatás.
– A képzésen megjelenő hallgatókkal Losonczi László közölte, hogy támogatás hiányában a szerződést a MTESZ részéről egyoldalúan felbontják. A hallgatók részére járandóságaikat, költségeiket nem fizetik meg. A tanfolyamra jóhiszeműen, munkalehetőség, képzési lehetőség reményében jelentkezők kilátástalan helyzetben távoztak a székházból. A szerződés megkötése előtt volt, aki eddigi munkahelyét, volt, aki álláskeresési támogatását adta fel, ami feltétel volt a kurzus megkezdése előtt. Nem kell magyaráznom, hogy mit jelent ezeknek az embereknek, családjuknak az az anyagi hátrány, amibe belesodródtak. Megélhetések kerültek veszélybe, senki nem fizeti be a számlákat, senki nem megy a boltba kenyeret venni nekik.

Losonczi László hálátlan szerepben van, mivel harminchatan becsapva érzik magukat. Egyik pillanatról a másikra húzták le előttük a rolót.
Pályázaton nyertük a projekt megvalósításának lehetőségét uniós támogatással, amit aláírásával erősített meg a MTESZ főigazgatója – közölte a megyében 46 esztendeje működő szervezet szabolcs-szatmár-beregi ügyvezető igazgatója. – Ott hibáztam jóhiszeműen, hogy nem vártam meg a végleges jóváhagyást, biztos voltam az eddigi gyakorlatban. Azt gondoltam, hogy az aláírás elegendő, ám a szerdai országos elnökségin keresztülhúzták a számításokat. Indokként egyrészt az országos szervezet APEH-tartozását, másrészt a tanfolyam kimeneti szakaszának kockázatát jelölték meg. Hiába nyomatékosítottam, hogy személyes és példa nélkül álló, több millió forintra rúgó anyagi garanciát is vállalok a végrehajtás sikeréért, ez sem volt elegendő érv.

– A járandóságokat valóban nem tudjuk kifizetni, de ez nem vonatkozik a költségekre. A bejárás költségeinek 80 százalékát vállaltuk, és október 31-én megkapták a november havi bérletet, amelyhez a bérlet árának 20 százalékát kellett hozzánk befizetni a résztvevőnek. Ezen túlmenően mi fizetjük az egészségi alkalmassági vizsgálatukat, jegyzetet, taneszközt kaptak. Az eddig felmerült költségeink megközelítik a 2 millió forintot, amelyet a jelenlegi helyzet alapján veszteségként kell leírnunk.

Készek folytatni

– A jogilag önálló megyei szervezetünk továbbra is kész megvalósítani a projektet, de ehhez olyan döntés kell a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban működő Irányító Hatóságtól, hogy a szövetség központja helyett mi, a jogilag önállóvá vált megyei szervezet valósíthassuk meg a projektet. Egyébként minden feladatot mi láttunk volna el, a központ „csak” az aláírást vállalta volna – mondja Losonczi László.

Kapcsolódó cikkek:
· Válság - mire számíthat egy álláskereső? Válság – mire számíthat egy álláskereső Nyíregyházán? 2008.10.16. 
· Tisztes munka, tisztes élet Nyíregyházán
· Ha munkát keres: topjob.hu!

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában