Helyi közélet

2008.11.21. 14:25

Elsőként repült át a Mennyek Kapuján

<p>Nyíregyháza - Tartsanak fel egy tűt, Besenyei Péter biztosan átrepül a fokán – a túlzás csak enyhe, hiszen a kiváló műrepülő pilóta Kínában, egy ezer méter magas hegy hasadékán már átfűzte magát villámsebes gépével. Erről is mesélt Nyíregyházán.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/atrepulne-a-tu-fokan-is/cn/szon-news-km_01-20081121-022220">Műrepülés <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

– A vadászpilótákkal ellentétben a sportgépes műrepülők nem viselnek speciális G-ruhát, ami abban segít, hogy terhelés alatt minden testrész, legfőképpen az agy vérellátása jó legyen. Enélkül ugyanis előáll a csőlátás, azaz beszűkül a látómező, hallucináció lép fel, majd elájulhat a pilóta, ami végzetes lehet. Ez ellen védekezhetünk speciális izomgyakorlatokkal, gyomorból fújtatva, megfeszítve a rekeszizmokat préselünk vért az agyba, ezért vágunk olykor furcsa pofákat egy-egy nehezebb gyakorlat közben – mesélte a világraszóló eredményei mellett is rendkívül közvetlen műrepülő.

Na most ha engem megnéztek – mesélt tovább –, nem vagyok egy izomkolosszus, de a jó kondi elengedhetetlen, ami repülésnél nem egyenesen arányos az izomkötegek nagyságával. Egyszer egy baráti társaság megkért, hogy van közöttük egy vagány, igazán „sűrű” srác, vigyel már el őt egy repülésre. Felszálltunk, elkezdtem az alapfigurákat és azokat is csak lágyan, de két perc múlva már könyörgött, hogy szálljunk le. Hozzá kell szokni a terheléshez, különösen a negatív G-hez, meg egyáltalán ahhoz, hogy laikus tényleg hamar elveszíti a tájékozódási képességét, s nem tudja, hol van föld, s hol az ég.

Besenyei Péter nevéhez fűződik a Red Bull Air Race világverseny, az autós Forma 1 légi változata. Ebben sokat segített az akadályok, a kapuk kidolgozása, amelyek speciális anyagból készített légzsákok, s bármilyen részével ütközik neki a gép, nem szabad veszélyeztetni a pilóták no meg a közönség életét. Ezt az anyagot Besenyei Péter teszteli folyamatosan, s a tököli repülőtéren repül újra és újra neki ezeknek a kapuknak – igazi „nemszeretem” munka ez számára.

Nem úgy a versenyzés és szokatlan feladatok! Nyolc éve a kínai világkupán kapta a felkérést, hogy van ott egy hegyhasadék ezer méter magasan, ugyan, repüljön már át rajta. No ez azért nem volt egyszerű, mert ilyen magasan egy kisgép egyik pillanatról a másikra csúszhat 30-50 métert is ide-oda, ez a hasadék, a Mennyek Kapuja pedig 24 méter széles – és 270 méter hosszú! Világszám volt, ahogy Péter átrepülte.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában