Helyi közélet

2008.11.23. 10:22

Jubileumát ünnepli a Ghymes együttes

<p>A napokban került a lemezboltokba a felvidéki Ghymes együttes legújabb, Álombálom című lemeze.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Jubileumát ünnepli a Ghymes együttes 2008.11.23."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Jubileum_t__nnepli_a_Ghymes_egy_ttes_2008_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Jubileumát ünnepli a Ghymes együttes 2008.11.23." /></a></dia>&#160;<STRONG><A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/jubileumat-unnepli-a-ghymes/cn/szon-news-km_01-20081122-013612"><FONT color="#ff8080">Álombálom</FONT></A></STRONG></p>

A 12 dalt tartalmazó album sajátos hangzásvilága éppúgy elvarázsolja a hallgatót, mint a Szarka testérek elmúlt 25 évének (világ)zenéi. Legutóbb Fábry Sándor Esti Showderjében lépett médiaszínpadra a Ghymes a Vándorének című muzsikájával. A Kelet-Magyarország az együttes legutóbbi nyíregyházi koncertjén Szarka Tamással (szöveg, ének, hegedű, koboz, gitár, bőgő, tökcitera, szájbőgő, kórus) beszélgetett.

– Immár 25 esztendeje járjuk az országot dalainkkal. Több alkalommal koncerteztünk már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve a megyeszékhelyen. Tavaly a Sóstói Múzeumfaluban léptünk fel, idén a Vidor-fesztiválon hallhatott minket a közönség. Szembetűnő volt a jövőbe kacsintó főtér és a régmúltat idéző emlékfalu kontrasztja...

- Jól éreztük magunkat a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjén, ami érthető, hiszen a Ghymes egy vidám csapat. Húsz év után ébredtünk rá, hogy szükségtelen túlzott komolysággal színpadra lépnünk, a közönségnek is látnia kell, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben!

Amit látunk, amit gondolunk, amire vágyunk, ami jó kedvre derít vagy éppen elszomorít, azt megénekeljük, „elregéljük” jellegzetes zenei stílusunkban.

Kultúrák találkoznak

Legyen szó belföldről vagy külföldről, nagyvárosról vagy kis faluról, a közönség szeretete mindig ugyanolyan, közös nevezőnknek, a zenének köszönhetően. A verseim többsége előbb vagy utóbb dalban ölt testet, fontos azonban, hogy a közönség értse és átérezze, amiről szólunk. A muzsikáink stílusvilága sokat változott, formálódott az elmúlt negyed század alatt, a Rege népzenei világához képest az Éghymese, a Messzerepülő vagy az Álombálom dalai már jóval újszerűbbek, dinamikusabbak. Ez nem holmi kényszerű divatkövetés, ahogy eddig, továbbra a magunk útját járjuk, mely szerencsére tökéletes összhangban van a világzene szerelmeseinek tetszésével.

Az Álombálom egy nagy utazásról, kalandozásainkról, voltaképpen tehát rólunk szól, különlegessége, hogy többféle kultúra zenéjét is megtalálhatjuk benne. 2009. január 10-én jubileumi és lemezbemutató koncertet tartunk Budapesten, a Papp László sportarénában, ahol egyszerre ünnepeljük a Ghymes sikerekben gazdag múltját és az eljövendőt – mondta el Szarka Tamás.

- Palicz István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában