Helyi közélet

2010.07.06. 06:17

A kevesebb néha több

<p>A gazdasági válság a politikai döntéshozókat is arra késztette, hogy kisebb államapparátusról, parlamentről, önkormányzati képviselőtestületről gondolkozzanak. Ahogy mondani szokták: az állam példamutató módon magán kezdi a karcsúsítást... <strong>Zajácz D. Zoltán jegyzete</strong></p>

Igen ám, de azóta készült néhány számítás, és ezekből az derült ki, hogy az önkormányzati szférában nem lenne ez olyan nagy megtakarítás: Nyíregyházán például a város 41 milliárdos költségvetésének mindössze 0,2 százaléka ment el a képviselők tiszteletdíjára, és vannak olyan települések, ahol eddig sem kaptak pénzt a testület tagjai.

Maradjunk tehát annyiban, hogy ez inkább egy szimbolikus lépés volna, ami a gazdasági élet szereplőit is takarékoskodásra ösztönözheti.

A létszámcsökkentés logikusan együtt jár a választókerületek összevonásával is. Most ismét Nyíregyházát véve alapul, nem hiszem, hogy így túlságosan vegyes körzetek születnének, hiszen eddig is volt olyan választókerület, ahol egészen eltérő társadalmi és anyagi helyzetű emberek éltek egymás mellett.

Én elsősorban a remélt hatékonysága miatt támogatom a létszámcsökkentést: néhány évvel ezelőtt még magam is tudósítottam késő estébe nyúló testületi ülésekről, ahol nem egyszer eszembe jutott, hogy ha kevesebben ülnének ott és szólnának hozzá egy-egy napirendi ponthoz, sokkal gyorsabban haladna a munka. És azt sem gondolom, hogy kevésbé jó vagy kevésbé felelősségteljes döntések születnének amiatt, hogy a polgármesterrel együtt nem 35, hanem csak 22 ember szavaz majd a város dolgairól.

- Zajácz D. Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában