Helyi közélet

2010.07.02. 18:31

Kánikulában irány a strand, a vízpart

<p>A Tisza magas vízállása miatt több strand még nem alkalmas lubickolásra.</p>

Tovább tart a kánikula az elkövetkező napokban. Többnyire sok napsütésre lehet számítani, amit csak esetenként zavarnak meg záporok, zivatarok. A legtöbben minden bizonnyal strandon, vízparton keresnek majd enyhülést. Összeállításunkban annak arra kerestük a választ, hogy természetes vizeink strandjai mennyire alkalmasak fürdőzésre, illetve hogyan várják a vendégeket az egyes helyeken.

– A nyíregyházi sóstói tó és a leveleki tó vize is megfelelő minőségű, fürdésre alkalmas – mondta érdeklődésünkre dr. Magyar Veronika, az ÁNTSZ nyíregyházi kistérségi tisztifőorvosa. A rakamazi és az ibrányi Tisza-part még víz alatt áll, így a szabadstrand nem használható.

A vásárosnaményi kistérségi intézethez a jándi, a tivadari és a gergelyiugornyai Tisza-parti strandok tartoznak. A legutóbbi, június 22-ei mintavétel alapján elvégzett vizsgálat szerint mindhárom helyen kiváló a víz minősége – mondta dr. Pataki Piroska, kistérségi tisztifőorvos. A jogszabály alapján egy szezonban négy alkalommal történik vízmintavételezés, az első minden esetben nyitás előtt, most a következő vizsgálatot július 5-én Jándon és Gergelyiugornyán, 7-én Tivadarban végzik el, ahol bakteriológiai és mikrobiológiai szempontok alapján ellenőrzik a víz minőségét. – Általános, több éves tapasztalat, hogy a Felső-Tiszán mindig jobb a vízminősége, mint az alsóbb szakaszokon – tette hozzá Pataki Piroska. – Ugyan a vízminőség kiváló, de az időjárás és a Tisza magas vízállása miatt nincs lapály és a fürdőhely határa sincs kijelölve egyik strandon sem, strandolásra nem lesz alkalmas egyik sem.

Dombrádon várják a fürdőzőket

Dombrád most kedvezőbb helyzetben van. A megye egyik kedvelt szabadstrandja a dombrádi, a Tisza-partot sokan keresik fel a nyári hónapok alatt. Itt is hosszú időn át volt magas a vízállás, ám a folyó levonult a partról, átadva a helyét a fürdőzőknek. Gégény Sándor lapunknak elmondta: meg kellett várniuk, amíg megszáradt a part, majd az uszadékoktól, törmelékektől tisztították meg a strandolók által használt szakaszt, s várják a kikapcsolódni, pihenni, fürdeni vágyókat.

A csapadékos időjárás miatt kevesen keresték fel eddig a leveleki víztározónál lévő strandot, amelyet a helyi önkormányzat működtet.

Optimistán várják Leveleken a hét végét

– Bár minden évben kinyitunk június 1-jén, a tapasztalatunk az, hogy főleg akkor jönnek a strandolók, amikor megvoltak az évzárók, befejeződött a vizsgaidőszak, megkezdődnek a szabadságolások – mondta el érdeklődésünkre Dávida József, az Önkormányzat Levelek Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– Az idei nyitásra is a fürdőhelyet kijelöltük, a bólyákat leláncoztuk, több zuhanyzóállást készítettünk, térköveztünk. Ősszel és tavasszal a partot is felújítottuk, mert a víz elmosta. Most már nagyon optimista szeretnék lenni a forgalmat illetően, hiszen a fiatalok már ráérnek, a hét végére kánikulai meleget jósolnak, s a tó vizének minőségével sincs probléma. Az ÁNTSZ évente öt alkalommal vesz vízmintát itt a strandon. Tíz éve üzemeltetjük a tavi strandot, de soha nem volt még gond a vízminőséggel. Ez annak köszönhető, hogy a befolyó és kifolyó csatorna révén mozgásban van, állandóan cserélődik a víz. Az előírásoknak megfelelően vízimentőket is foglalkoztatunk. Felváltva dolgozik 2-2 vízimentő, de ha a nagy forgalom igényli, akkor hárman is szolgálatban vannak. A hazaiak mellett visszatérő külföldi vendégeink is vannak. A közeli kempingben találnak szállást, s aztán a kedvükre strandolhatnak nálunk, vagy akár horgászhatnak is a 240 hektár felületű tavon.

Fejlesztések maradtak el az árvíz miatt a tiszalöki szabadstrandon

A tiszalöki szabadstrand is várja a hétvégén a pihenni vágyókat. Június elsején már a nyitásra készült az üzemeltető, amikor az árvíz áthúzta számításait. A Tiszával közvetlen összeköttetésben álló fürdőterületen a folyó olyan hirtelen jött fel, hogy sok mindent már nem tudtak időben kimenteni – tudtuk meg Haraszin Jánostól, a strandot és kempinget üzemeltető vállalkozás vezetőjétől. A legjelentősebb kár azonban abból a bevételkiesésből származik, mely a fürdőzők, turisták elmaradása okozott.

- Legalább 2,5 millió forintról van szó, amelyet az idén már nem tudunk behozni. Ráadásul fejlesztésekkel is késünk, a hajókikötő csak egy hét múlva lesz kész és néhány szolgáltató vállalkozás visszamondta a jelenlétét - panaszkodott lapunknak a cégvezető. Ennek ellenére persze mindent megtettek, hogy a mai nyitáskor felkészülten fogadhassák a fürdőzőket, akiknek bő 80 százaléka nem helyi, hanem turista.

- Bednárik Mónika, M. Magyar László, Száraz Ancsa, Tarnavölgyi Gergő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában