Helyi közélet

2010.07.26. 15:41

Sokak szerint hangosan gurul a szikla Nyíregyházán

<p>Már lassan több éve tart a szélmalomharc a Geduly-házban üzemelő Rolling Rock kávézó és étterem, és az azt körülvevő belvárosi háztömb lakói között.</p>

A felháborodott lakók közel két éve ostromolják az étterem tulajdonosát és üzemeltetőjét, hogy tegyenek valamit a konyhai légtisztító berendezés, és az olykor reggelig mulatozó vendégek okozta zaj, ricsaj csökkentéséért, megszűntetéséért. Ez idáig forradalmi áttörést nem sikerült elérniük, pedig már levélben, sőt személyesen is hallatták hangjukat az önkormányzatnál, illetve az étterem vezetőségénél is.

Többször tartottak zajszintmérést az étteremnél

Tegnap délelőtt egy rögtönzött lakógyűlés szem- és fültanúi lehettünk a Zrínyi Ilona 8-10 harmadik emeletén, és meghallgathattuk az ott összegyűlt, mintegy 10-12 környéken élő (Zrínyi Ilona, Iskola utca, Luther ház) panaszáradatát:

– Már többször tartottak zajszintmérést az étteremnél, a nappali zaj eléri a megengedett maximumot, az éjszakai bőven meghaladja azt. A légtisztító berendezés, aminek a kivezető nyílása az étterem tetején van és légvonalban körülbelül 20 méterre az ablakomtól, állandó zúgása szinte lehetetlenné teszi a pihenésem. Főleg ilyen kánikulai estéken, amikor kénytelen vagyok kinyitni éjszakára az ablakot. Nagyon szeretnénk, ha valamilyen más műszaki megoldást találnának ki. Ígéretet kaptunk arra, hogy este tíz órakor kikapcsolják, de ez inkább csak ígéret maradt... – közölte az egyik panaszos lakó.

– Nem is értem, hogyan kaphatott erre építési engedélyt valaki? Még a hangszigetelt ablakok ellenére is hallom a hétvégi esküvők, rendezvények által keltett lármát, nem beszélve az étterem elé kivonuló, ott hahotázó, ordibáló fiatalokról. Egyszer megpróbáltam lecsitítani őket, de inkább nem idézem, milyen válogatott cifraságokat vágtak válaszul a fejemhez-mesélte egy másik lakó, akinek hálószobájának ablaka pont a Rolling Rock teraszára néz.

Nem volt ismeretlen a probléma

Természetesen felkerestük az étterem üzletvezetőjét, aki előtt nem volt ismeretlen a probléma:

– A légtisztítót éppen a lakók kérésére minden este pontban tíz órakor kikapcsoljuk, erről személyesen is meggyőződhet bárki. Éttermünk minden kérdésben hajlik a kompromisszumra, ezért készek vagyunk arra, hogy a hétvégi rendezvényeink alkalmával a főbejáratot, illetve a teraszt tíz órakor lezárjuk, így nem tudnak majd a sávház alá kimenni, kiülni vendégeink – mondta Karóczkai László. Egyébként lakodalmakkor, bankettekor mindig figyelünk arra, hogy a zenével ne csapjunk túl nagy zajt, természetesen a továbbiakban is így teszünk majd. Reméljük ez megfelel mind a lakóknak, mind a hozzánk látogató vendégeknek, és mindkét fél igényeinek eleget tudunk tenni a későbbiekben is – zárta az üzletvezető.

A nyitvatartást utólag már nem szabályozhatják

Utánajártunk, van-e valami általános jogszabály, rendelet a fent említett problémával kapcsolatosan:

– Egy étterem, vendéglátóipari egység nyitvatartását utólag már nem szabályozhatjuk, ezt a működési engedély kiadásánál rögzítik a felek. Az érintett környék besorolása szerint nagyvárosiasnak minősül, így este tízig a megengedett zajszint 55, azután legfeljebb 45 decibel lehet. Ennek túllépése komoly pénzbüntetéseket vonhat maga után – tudatta lapunkkal Fekésházi Gábor, a nyíregyházi polgármesteri hivatal Építésügyi Osztály Környezetvédelmi ügyintézője.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában