Helyi közélet

2010.08.02. 10:41

Vizsgáztak a hallgatók Dombrádon

<p>2010. július 27-én (kedden) a Településkép-fejlesztő és köztisztasági szociális munkavállalók töltötték ki a vizsgalapokat az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében megtartott vizsganapon.</p>

Írásban adtak számot tudásukról a TÁMOP-3.2.3-08/1-2009-0001 azonosító számú „A foglalkoztatás növelése felnőttképzésen keresztül a dombrádi Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében” című pályázat résztvevői. A pályázaton elnyert összeg 13.114.900.-Ft. A pályázat projektmenedzseri feladatait Vincze Menyhért az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója bonyolította le.

Az elnyert pályázat két tanfolyam indítására, 30-30 fő képzésére adott lehetőséget. A képzések célcsoportjai Dombrád város munkaerő piaci hátrányokkal küzdő munkavállalói rétege, akik hátrányos-illetve halmozottan hátrányos helyzetűek. A képzési programok hozzájárulnak a szakismertek átadásával a munkához jutás, munkaerő piaci integráció, valamint az egész életen át történő tanuláshoz szükséges személyes és társas kompetenciák kialakításához. A képzések sikeres elvégzése segít a munkaerőpiacról kiszorul társadalmi csoportok tagjainak szociális és társas kompetenciáik újjáépítésében, újratanulni tanít, szakképesítést ad, amely lehetővé teszi a sikeres társadalmi reintegrációt.

2010. július 27-én (kedden) a Településkép-fejlesztő és köztisztasági szociális munkavállalók töltötték ki a vizsgalapokat az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében megtartott vizsganapon. A képzés célja: a településfejlesztés, városképfejlesztés a közterületek kultúrájának fokmérője. Állandóan megújuló munkaalkalmat jelent, széles társadalmi elfogadottságon alapul a hozzá kapcsolódó tevékenységek rendszere; a benne részt vevők, a városkép-alakítók a lakókkal együtt közös felelősséget éreznek az elkészült fejlesztések iránt – ezért az állagmegóvás, az eredményvédelem minden érintett szereplő számára rendkívüli fontossággal bír. A szociális fejlesztési potenciálon túlmenően lehetőséget ad és alkalmat teremt a munkaszocializációra, az értéktudatos gondolkodás kialakítására. Olyan szolgáltatások, elvégzésére teremt lehetőséget, melyeket piaci alapon elindítani és fenntartani speciális támogatások megléte nélkül nem lehet, ugyanakkor a közösségek számára releváns tevékenységek megszerveződését és igény kielégítését jelentik. A mindennapi jó minőségű élet részei az élhető települések. Ennek fontos eleme a szociális, közbiztonsági, gazdasági kérdéseken túlmenően a településkép-fejlesztés is, a közösségi terek, a társas kapcsolatok fizikai tereinek fejlesztései is.

Az esztétikai-szociológiai harmónia megteremtése több szinten történhet:

- fontos a parkosítás (parkok kialakítása, rendben tartása);

- köztisztasági szolgáltatások;

- természeti és kulturális örökség megőrzése, fenntartása;

- fizikai környezet rehabilitációja;

- hulladékgyűjtés és rendezés.

2010. július 28-án (szerdán) a Szociális és egészségügyi mediátor képzés hallgatói adtak számot tudásukról szintén az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében. Az elvégzett képzés célja: a mediátorrá (közvetítővé) képzett személy a mikrokörnyezetében képes legyen az egészségügyi és szociális ellátórendszer, valamint a társadalom hátrányos helyzetű csoportjai között ismereteket, megelőző és problémamegoldó technikákat, kompetenciákat közvetíteni. A képzett mediátorok, átlátva a szociális és egészségügyi ellátórendszer lehetőségeit és problémakezelő kapacitásait, mintegy hídszerepet betöltve képesek lesznek a formális ellátórendszerben nem kezelhető hátrányok felszámolására (pl. a helyes lázcsillapítás technikájának betanítására), alapvető egészségügyi, higiénés és szociális ismeretek pótlására, átadására, személyes segítségnyújtásra - tájékoztatta portálunkat Vincze Menyhért projektmenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában