Helyi közélet

2010.09.03. 21:36

Kincset érő szeméthegyek

<p>A hulladéklerakók ártalmatlanításához akár 10 milliárd forint támogatás is megszerezhető.</p>

Bonyolult földtulajdoni viszonyok, és itt-ott kikandikáló egyszerű tulajdonosi szándékok hátráltatják megyénk több bezárt, de rekultivációs, vagyis ártalmatlanítási kötelezettséggel terhelt hulladéklerakóját. A Szabolcs-Szatmár-Beteg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás közös pályázattal igyekszik ennek a törvényi kötelezettségnek eleget tenni, de úgy tűnik: a 100 százalékos támogatással elnyerhető összegből több település nem részesül.


Az ok legtöbb esteben az, hogy az érintett lerakók nincsenek teljes egészében önkormányzati illetve állami tulajdonban, az egykori szeméttelepek jelenlegi gazdái pedig csak tekintélyes összegért lennének hajlanódak eladni. Mindeközben a társulásnak be kell nyújtania a pályázatot, amely jelen állás szerint megyénk 169 lerakóját vonja be a programba. Ezek rekultivációjának együttes értéke elérheti a 10 milliárd forintot. A pályázaton kizárólag azok a lerakók vehetnek részt, ahol az önkormányzat vagy az állam a tulajdonos, az ingatlan művelésből kivett terület, mely per-, teher- és igénymentes

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában