Helyi közélet

2010.10.13. 17:27

Egyetlen napnyi esélyt sem kaptak a befogott kutyák Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A gyepmesteri telepre kedden bevitt 16 kutyát betegségre hivatkoza az állatorvos elaltatta.</p>

– Látva a Szabolcs Online-on a Huszár-telepi kutyabegyűjtésről készült fotókat a családunk úgy döntött, gazdái leszünk az egyik házőrzőnek. Felhívtam a gyepmesteri telepet, ahol az üzenetrögzítő telefon nem válaszolt arra a kérdésre, hogyan lehet a telepről elvinni, örökbefogadni egy kutyát. Sikerült azonban kiderítenem a telepvezető telefonszámát, és megdöbbenve hallottam tőle, hogy már nincs mit megnézni, mert el lettek altatva az állatok. Arra a kérdésemre, hogyan lehet ilyen gyorsan ezt megtenni és egyetlen nap esélyt sem adni, hogy gazdájuk legyen Ragány Károly annyit mondott, az állatorvos döntése volt – kereste fel szerkesztőségünket Beregi-Kovács Péter, aki nem tud a történtek felett napirendre térni.

Megkeresésünkre dr. Gonda Gedeon, a gyepmesteri telep állatorvosa úgy fogalmazott: ezek a megunt, a Huszár-telepi tulajdonosok által leadott kutyák rossz egészségi állapotuk miatt nem voltak alkalmasak arra, hogy új gazdához kerüljenek. Szakmailag megalapozott döntés volt az elaltatásuk.

Az Állatbarát Alapítvány döbbenten áll az eset előtt

Az Állatbarát Alapítvány azonban úgy látja, hogy a fényképek teljesen másról tanúskodnak.

– Felvettük a kapcsolatot a gyepmesteri teleppel, hogy a korábbi gyakorlat szerint néhány kutyát elvinnénk az állatotthonba és megpróbálunk számukra új gazdát találni – ezt már Pelyvás Csaba, az alapítvány állatotthonának vezetője teszi hozzá a történtekhez. – Azt az információt kaptam, hogy mind a 16 begyűjtött eb olyan bőrbetegségben szenvedett, ami miatt el kellett altatni őket. Ez azért sem hihető, mert kevés kivétellel valamennyi bőrbetegség gyógyítható. – Többször megnéztük azóta is a képeket, nyomát sem találjuk az említett betegség jeleinek sem – magyarázza Pelyvás Csaba. Ráadásul a jogszabályok értelmében a gyepmesteri telepnek meg kellett volna keresni az állatvédelemmel foglalkozó szervezeteket, hogy be tudják-e fogadni a halálra ítélt állatokat, ám ebben az esetben ez sem történt meg. A Csatorna utcai otthonban teltház van, de a kölyök kutyáknak mindenképp lett volna helyük.

Csatlakoznának a begyűjtési akcióhoz

– Végtelenül sajnáljuk, hogy ez az ügy így ért véget. A következő begyűjtési akcióhoz mi is szívesen csatlakoznánk, hogy azonnal elvihessük a még örökbeadható jószágokat. Az ország több városában állatvédő szervezetek működtetik a gyepmesteri telepeket, ahol elsődleges cél új gazdát. befogadót találni a kidobott, megunt négylábúaknak. Ez is egy mód lehet a hasonló megdöbbentő esetek megelőzése, elkerülése érdekében – véli az állatotthon vezetője.

Minden olyan esetben, amikor nem a gazda adja le az állatát, hanem befogják, két hétig a gyepmesteri telepen kell tartani és hirdetni kell, hogy lehetőleg új gazdát találjanak a kutyának. A kötelező 14 nap után az eb tulajdonjoga átszáll az államra vagy az önkormányzatra. Ezt követően a gyepmesteri telepnek nincs további tartási kötelezettsége, dönthet a kutyák elaltatása mellett.

A gyepmesteri telep kutyáit segítő szervezet a PCAS egyesület, amelynek honlapján megtekinthetőek a telepen bent maradt kutyák, fényképpel, rövid leírással. A kutyákról érdeklődni szintén a PCAS egyesületnél vagy a gyepmesteri telepen lehet. A következő gyűjtésnél fotózással és hirdetésekkel igyekszik az egyesület a kutyáknak új gazdát keríteni.

Honlapjuk: http://kutyakingyen.eoldal.hu

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában