Helyi közélet

2010.11.22. 12:28

Nyírkércsen tekintélye van a közmunkának

<p>Nyírkércs – Írtak már Nyírkércsről, a mintafaluról? – hívta fel a napokban a szerkesztőségünket az egyik hűséges olvasónk, aki azonnal meg is magyarázta, miért kellene reflektorfénybe kerülnie ennek a kis nyírségi településnek. Munkanélkülit nemigen találni a településen, szinte mindenkit tud foglalkoztani az önkormányzat.</p>

Nosza, irány akkor Nyírkércs, nézzük meg, mi lehet a titka ennek a mintafalunak.

– Dehogy vagyunk mi mintafalu – hárítja el tiltakozva ezt a megtisztelő címet Csoma Tiborné, Nyírkércs polgármestere, aki a KÖZségházán fogad irodájában. (A nagybetűs kiemelés nem véletlen, később még szó lesz róla.) – Ugyanolyan gondokkal küszködünk mi is, mint bármely más hasonló település itt a megyében. Azt elismerem, hogy annyiban előnyös helyzetben vagyunk, hogy itt a községben működik a Baromfi-Coop Kft., amely a helybeliek mellett a környéken lakóknak is munkát tud adni. Ha pedig kedvező helyzetben vagyunk a közfoglalkoztatás területén is, az annak köszönhető, hogy az elmúlt évek tapasztalatait jól tudtuk ötvözni, hasznosítani. Korábban például mikrotérségi körben Ramocsaházával, Nyírjákóval és Laskoddal összefogva tudtunk közmunkásokat foglalkoztatni, akik többek között a csapadékvíz-elvezető-rendszert tették rendbe. Kihasználva azt, hogy az önkormányzat rendelkezett gyengébb minőségű, homokos területekkel, s van szabad munkás kéz, energianövényként akácfát telepítettünk 35 hektáron. Már ott tartunk, hogy lehet gyéríteni ezeket az erdőket, a kitermelt fát önköltségi áron adjuk el faluban tüzelőnek. Van szociális földprogramunk is, amely újabb munkalehetőség a munkanélküliek számára.

Jelentős megtakarítás az önkormányzatnak

– Az intézmények munkáját is segítjük közmunkások foglalkoztatásával. Például szakképzett szakács dolgozik közmunkásként a konyhán – sorolja tovább a lehetőségeket a település vezetője. – Az intézményi karbantartásokat közmunkásokkal végeztetjük el, s ez jelentős megtakarítást is jelent az önkormányzatnak. Négy évvel ezelőtt a községházát is közmunkásokkal építettük. Hadd mondjak néhány számadatot is. Októberben mindössze 14 személy kapott rendelkezésre álló támogatást az önkormányzattól. Jelenleg 36 fő dolgozik közcélú munkásként, 6 személy pedig közhasznú munkásként.

Új elemként élünk a TÁMOP-os foglalkoztatás lehetőségével is. Ebben a formában foglalkoztatunk könnyűgép-szerelőt, szakácsot, ápolónőt, hidegburkolót. Van továbbá rehabilitációs foglalkoztatás is nálunk. Ilyen típusú foglalkoztatásban dolgozik az E-Magyarország pont vezetője, az egészségházban ilyen formában oldjuk meg a fűtést, a takarítást. Szólnom kell még az Országos Foglalkoztatási Alapítványról (OFA) is, amelynek keretében egy érettségizett és egy diplomás helybelit tudunk foglalkoztani. Ők irányítják, szervezik a közmunkások munkáját. Nem vagyunk mi mintafalu, csak kihasználjuk a közfoglalkoztatás sokféle formáját. Szerencsére a Nyírerdő Zrt. is tud foglalkoztatni 15-20 személyt a különböző programokban. Ugyanakkor a közfoglalkoztatás sikere az embereken is múlik. A munkafegyelemmel nincs probléma, a nők és a férfiak egyaránt fegyelmezettek, így sikeresen lehet a munkát végezni. A közfoglalkoztatásnak akkor van értelme, ha nem látszatra megy, hanem lesz eredménye, s így még tekintélyt is kivív magának.

 

Az OFA egyik foglalkoztatottja Turóczi Béla, aki egykoron a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szerzett mezőgazdasági gépész üzemmérnök diplomát. E képesítéssel szakoktatóként dolgozott Baktalórántházán, azonban az egyre kevesebb tanulói létszám miatt feleslegessé vált munkája. Az önkormányzat most pályázat révén tudja foglalkoztatni „közmunkaszervező, irányító” státuszban.

– A közmunkásokat irányítom, kint vagyok velük a helyszínen. Ugyanakkor a falugondnoki buszt is vezetem. Ha kell, anyagbeszerzésre megyek, ha kell, nyugdíjasokat, betegeket, diákokat szállítok – mondja az egykoron Németországban is dolgozott fiatalember. – Gyakran a hétvégeken is úton vagyok, az iskolásokat viszem versenyre, vagy a híveket egy másik községbe egyházi rendezvényre. Itt nőttem fel, szeretem ezt a falut, de ha lenne rá lehetőségem, újra elmennék külföldre dolgozni.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában