Helyi közélet

2010.12.22. 14:37

Riogat a síbalesetek réme

<p>Fontos, hogy a síelők mindenképpen kössenek baleseti utasbiztosítást.</p>

Ilyentájt akik megtehetik, sokan döntenek úgy, hogy a havas lejtőket választják úticélként. A legtöbb utazási baleset a sítúrákon történik. Fontos, hogy a síelők mindenképpen kössenek baleseti utasbiztosítást, hiszen elképzelhető, hogy szükségük lesz majd az orvosi segítségre, kórházi kezelésre.


– Az a tapasztalatunk, hogy akik rajtunk keresztül kötnek le utazást, élnek az Atlasz Biztosító által kínált utasbiztosítás lehetőségével. Kimutatott tény, hogy e téren tavaly óta megduplázódott a forgalom – közölte Tóth Tamás, az IBUSZ nyíregyházi irodavezetője.

Nem érdemes rajta spórolni


– A Magyar Biztosítók Szövetsége kimutatta, hogy országos szinten az utazók csupán harmada köt utasbiztosítást külföldre. Kockázatos ezen spórolni, ugyanis ha megtörténik a baj, alaposan ráfizethetnek a kellemetlen helyzetbe jutottak – tette hozzá Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezetője.


A statisztikák egyértelműek: egy átlagos hét végén 2-3 helikopteres és 6-7 szános mentést igénylő baleset következik be a kedveltebb síterepeken. A biztositas.hu portál javasolja, hogy mindenképpen hasonlítsuk össze a biztosítók által kínált különböző termékeket, mert a biztosítók ajánlatai között jelentős ár és szolgáltatásbeli különbségek vannak. Baleset esetén a hegyi mentő első kérdése, hogy van-e utasbiztosításunk. Ha nincs, akkor nekünk kell állnunk mentésünk, kórházba szállításunk, ellátásunk, műtétünk, gyógyszerünk, rehabilitációnk milliós költségeit.


– Már nem csupán télen keresik a síelők az utasbiztosításainkat, hiszen a gleccserpályáknak köszönhetően külföldön egész évben hódolhatnak kedvenc sportjuknak. Az utasbiztosításunkat úgy alakítottuk ki, hogy ne kelljen kiegészítő biztosítást kötni vagy pótdíjat fizetni, ha valaki népszerű és kevésbé veszélyes sportot űz, például síel vagy snowboardozik. A poggyászbiztosítás kiterjed a sporteszközökre is, és ez nagyon jól jöhet, ha a baleset során a sífelszerelés is megrongálódik vagy esetleg a síparadicsomban ellopják a felszerelés egy részét – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Akár 10 ezer euró is lehet a műtét

Noha a külföldre utazók csupán egyharmada köt utazási biztosítást, a biztosítók ebből származó díjbevétele az idén eléri a 10 milliárd forintot.


– A Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító szakemberei is felkészültek a síszezonra, a Terra csomaggal gyakorlatilag minden gondot levesznek a vállunkról, ha netán balul ütne ki az utazás – említette Saskői Tibor, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. kommunikációs szakértője. – Elrettentő példákkal nem tudunk szolgálni azzal kapcsolatban, akinek nem volt biztosítása, ellenben jó példával igen, akinek horribilis összegbe került volna a baleset, ha nincs biztosítása. A téli sportok szerelmesei számára leginkább vonzó európai országokban a kórházi költségek jellemzően napi 300 és 600 euró között mozognak, de ha műtétre kerülne a sor, akkor az bizony belekerülhet 10 ezer euróba is. Nem érdemes tehát a napi pár száz forintos biztosításon spórolni.

KM–LTL

Sokat ért a biztosítás
 „Egyik ügyfelünk Franciaországban szenvedett síbalesetet egy rossz mozdulat következtében, és a hátára esett. A pályáról mentőhelikopterrel szállították a közeli orvosi rendelőbe, ahol a röntgenvizsgálat során egyértelművé vált, hogy megsérült a csigolyája. Innen azonnal mentőautóval szállították kórházba. A megfelelő műtétek elvégzése és hat nap kórházi tartózkodás után lehetett csak hazaszállítani – a sérülése által követelt speciális feltételeknek megfelelően. Az összköltség megközelítette a 3 millió forintot, amelyet ügyfelünk biztosítása teljes mértékben fedezett” – mondta Erdős Mihály, a Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító elnök-vezérigazgatója.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában