Helyi közélet

2010.12.19. 15:24

Érzékenyek az értékekre

<p>A magyar közéletnek nincs olyan szellemi-kulturális szegmense, ahol ne képviselné valaki a Rajk László Szakkollégiumot. Aki Rajkos – értéket hordoz. Nem egy szimpla egyetemista, jóval több annál.</p>

Amikor Pálhalmi Orsolya belépett a Budapesti Corvinus Egyetem kötelékébe, feltérképezte a lehetőségeket. Egy nyírkátai barátja mesélt a Rajkról, s miután meglegyintette annak szele, komoly felvételi procedúra következett.

– A két fordulós írásbeli és szóbeli kérdezz-felelek alatt nem a tényszerű tudásra voltak kíváncsiak, hanem a felvételizők tájékozottságára, nyitottságára, fejlődni akarására. Ugrottam az akadályt, így beléphettem oda, ahová vágytam. Jól döntöttem, hiszen azóta nagyon sok pozitív impulzus ért – mondta a nyíregyházi hölgy, aki általános iskolásként a Vécseybe, középiskolásként a Krúdyba járt, onnan került a fővárosba.

A Rajk László Szakkollégiumot Chikán Attila közgazdász, volt gazdasági miniszter alapította negyven esztendeje, és manapság is szerves része a kollégium életének. Akkoriban nagy tett volt létrehozni egy ilyen jellegű szerveződést, természetesen kellett hozzá a KISZ engedélye. A négy évtized során a fészekből kirepülő hatszázötven végzősből rendkívül sokan felelős beosztásban tevékenykednek a különböző területeken.

– Az a törekvés, hogy a változásokra nyitott, felelős értelmiségiként folytassuk a Rajk-hagyományokat. A szakkollégium profiljába tartoznak a kis csoportos, intenzív, önszerveződő kurzusok. Kedvencem a mai napig a Bevezetés a sport üzleti gazdaságtanába című kurzus, amelyet Dénes Ferenc sport-közgazdász tartott. De alapvetően a számvitel és a pénzügy a fő érdeklődési területeim – fejtegette Orsolya. Szabolcs-Szatmár-Beregből a szintén nyíregyháziMolnár Boglárka, az apagyi Tóth Enikő és a dombrádi Révész Sándor jár mostanság az értékalapú intézménybe.

– A közösség összetartására jellemző, hogy felvételi során én és bárki más kérdezhet a felvételizőtől, a döntést pedig a tagság hozza meg. Évfolyamonként húsz-huszonkét szakkollégista van az alapítványként működő iskolában. A szakmaiság erősödik azáltal, hogy a hallgatók a több lábon állásra törekednek, és olyan képzést kapnak, amellyel garantáltan nem lesznek szakbarbárok.

A Rajk a minidemokrácia mintája, ahol mindent megvitatunk, kielemezünk, ezzel is erősítve a közösségi szellemet. A társadalmi érzékenységünk pedig az önkéntesség, a közéleti érdeklődés, a felelősség és a mobilitás egységéből fakad. Nagyon büszkék vagyunk a volt szakkollégistáinkra, akiknek pályafutása igazolja a Rajk sikerességét. Jövőre Erasmus-ösztöndíjjal Passauban folytatom a tanulmányaimat, aztán kiderül, hogy mit tudok építeni az egyre stabilabb Rajk-alapokra – jegyezte meg végezetül Pálhalmi Orsolya.

Rajk-história

A szakkollégiumot elsődlegesen azzal a céllal alapították 40 esztendeje, hogy a hazai közgazdászképzés nívóját növelje. Azért vették fel Rajk László nevét, mert a tragikus sorsú kommunista vezető a népi kollégiumok fejlesztésében játszott fontos szerepet. A szakkollégium ma sem vállal direkt politikai szerepet, ehelyett alapértéke a társadalmi kérdésekről való gondolkodás és az informális közéleti aktivitás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában