Helyi közélet

2010.12.30. 16:39

Virsli roppan, pezsgő durran

<p>Pezsgő és virsli alatt roskadozó polcok és elképesztő kínálat a boltokban.</p>

A hipermarket hűtőpultjában malac várja, hogy szilveszteri sültté váljon. Nem drága a „drága”, mindössze 1900 forint kilója. De az igazi, év utolsó napi eledele mégiscsak a virsli mustárral, pezsgővel leöblítve. Virsli kapható pattanós, roppanós (a kettő közötti különbség tesztelést igényel), sertés, csirke, mangalica, natúr, füstölt, sajttal, netán brokkolival töltve, műbélben esetleg juhbélben, mini vagy XXL-es méretben, kilóra mérve, illetve csomagolva. Ez utóbbit adják 1 áráért kettőt kap akcióban is. Mit ér a virsli mustár nélkül? A választék üvegben. tubusban vagy flakonba rejtve szintén széles skálán mozog. Magyar, német és francia is kínálja magát a polcon. Kinek-kinek ízlése szerint.

A pezsgő lehet zöld vagy fehér üveges, magyar, illetve külföldi, fehér vagy vörös, kis, közepes és nagy üveges, alkohollal, a gyermekverzióban e nélkül (235 forintért nem is kérnek érte sokat), díszdobozba rejtve vagy kérésre selyempapírba csomagolva.

A kínálat bőségével már csak az árak vetekednek. A legolcsóbb párosításban 750 forint alatt megúszható egy üveg pezsgő és egy kilogramm virsli. Kis mustár tubusos 140-ért, üveges Dijoni 600 forintért kapható. Csak a marketek kínálatát böngészve a legdrágább összeállítás a 2499 forintos virslivel és az 5099 forintos fehér pezsgővel már több mint 7 és fél ezer forintot kóstál. A kedvezmény a húsféleségre 20, de akár 50 százalékot is eléri, az alkohol viszont csak 20–30 százalékkal vásárolható meg kevesebbért.

Aki még ettől is többért szeretné búcsúztatni az óévet, annak találtunk (más üzlettípusban) 11 ezer forintos francia pezsgőt 0,75 literes palackban. A prímet azonban a 350 ezer forintért (interneten rendelhető) házhoz szállított 1,5 literes nedű vitte el. Már csak az a kérdés, mekkora durranást akarunk december 31-én éjfélkor hallani?

Ússzuk meg az ünnepeket gyomorfájás nélkül!

A Szilveszterhez hozzátartoznak a finom és bőséges ételek. Ha átgondolt menüvel készülünk, és betartunk pár tanácsot, nem kell lemondanunk a finomságokról és a gyomorfájást is megúszhatjuk – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Fontos, hogy mindig legyen az asztalon saláta! Akár önálló fogásként, akár köretként. A desszert mellé tálaljunk fel gyümölcsöt is, hiszen édességnek nem csak a sütemények jók. Szeljünk fel almát, banánt, narancsot és tálaljuk ízlésesen. Rengeteg bennük a vitamin, sőt a rostok az emésztést is segítik.

Ügyeljünk a sütemény-választékra! Vajkrémes édességek helyett készítsünk inkább gyümölcsös, vagy pudingos finomságokat, akár olyan édesítőszerrel is, amelyeket a fogyókúrázók, illetve cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Próbáljunk ki zsírszegény eljárásokat! Pároljunk, grillezzünk, ha pedig sütünk-főzünk, akkor tegyük azt teflon- vagy cserépedényben, sütőzacskóban. A levesek, mártások habarásához használjunk kefirt, 12 %-os tejfölt vagy 1,5 %-os tejet.

Ne együnk egyszerre sokat! Az ünnepi étkezésekkor figyeljünk arra, hogy naponta többször és keveset együnk, tartsuk meg mindenképpen legalább a reggelit, ebédet és a vacsorát. Nem szabad ilyenkor kihagyni a reggelit és az ebédet azért, hogy majd jó éhesen habzsolhassunk az ünnepi vacsorából.

Tegyük el későbbre! A megmaradt sütiket nem kell pár nap alatt megenni, mondván, hogy később megromlik. Amit lehet, fagyasszunk le, később is elővehetjük! Mozogjunk! Ha nem megyünk messzire, inkább sétáljunk! Ha éppen nem vendégeskedünk, érdemes kicsit kimozdulni, sétálni vagy szánkózni az ünnepek alatt.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában