Helyi közélet

2011.01.26. 16:04

Belvíz is áztatta a Határ utat

<p>Nyírtelek - Mindenkinek érdeke, hogy a lakosság jobban vigyázzon az árkok tisztaságára.</p>

A belvíz, a csapadékos időjárás sok utat járhatatlanná tett. Erre a sorsra jutott a Nyírteleket Nyírszőlőssel összekötő Határ út is. Ezzel kapcsolatban a következő levelet kapta szerkesztőségünk:

„A Határ-úton teljes útszélességet elzáró víztócsák vannak gödrökkel, amelyeknek mélysége a 10cm-től a 30cm-ig terjed, ami az úton történő közlekedést lehetetlenné teszi. Mi, akik itt élünk a Felsősóskút úton, csak ezen a Határ úton tudunk kijutni a buszig, dolgozni, iskolába, óvodába menni. Sajnos, a mezőgazdasággal foglalkozó emberek a vizes árkokat és a fasorokat a szántás során eltüntették, amelyek megakadályozták volna a víz kifolyását a földekről az útra. Tavaly nyáron készült ugyan egy vizes árok, de kevésnek bizonyult, ami mostanra szeméttel lett tele. A Határ úton még régebben több vizes árok készült, amit sajnos mindenféle szeméttel teleraktak, ezek kimélyítésre, takarításra várnak. Ha a vizes árkok rendben lennének, nem lenne ilyen járhatatlan az út. A kisgyermekes családok babakocsival se, az idősebbek gyalogosan sem tudnak kijárni a buszhoz, az orvoshoz. Aki nem ismeri az útviszonyokat és autóval közlekedik ezen útszakaszon, elakad. A város önkormányzata csak a központi részt fejleszti, a külterületeket elhanyagolja, ilyen rész például Felsősóskút rövid sor, ahol minden korosztályba tartozó ember él. Ezek az utak egyre rosszabb és teljesen járhatatlan állapotban vannak – , mind a Határ út mind a felsősóskúti utat tekintve” – írták az ott élők.

Már leszivattyúzták a vizet

A felvetéssel kapcsolatban arról kérdeztük meg Magyar Lászlót, Nyírtelek polgármesterét, hogy az önkormányzat mit tud tenni az ott lakók érdekében, mikorra várható, hogy jobb lesz az utak minősége.

– A levél megírása óta már leszivattyúztuk a vizet, s amíg nem esik újra eső, addig járható a levélben említett Határ út – kezdte lapunk tájékoztatását a januári időközi választáson újra megválasztott településvezető. – A belvíz országosan is nagy gondot okoz, természetesen nekünk is küzdenünk kell ellene. Ugyanakkor valóban nagy probléma az ottani árkok tisztasága. Mivel azon az úton átmenő forgalom is van, sokan vélhetően az árkokban szabadulnak meg a felesleges szeméttől. Évente egyszer ki szoktuk takarítani, de a folyamatos karbantartása meghaladja az önkormányzat erejét. Éppen ezért a lakosság segítségét is kérjük, hogy jobban vigyázzanak az árkok tisztaságára, hiszen az valamennyiünk érdeke.

– Azzal a megállapítással vitatkoznék, hogy a külterületeket elhanyagoljuk. Nyírtelekhez 14 – névvel ellátott – külterületi rész tartozik, emellett van több névtelen lakott rész is. Az utak összhosszúsága eléri a 170 kilométert, azok karbantartása rengeteg munkát és sok kiadást jelent az önkormányzatnak – részletezte a mindennapi helyzetet Magyar László. – A most készülő költségvetésben is különítünk el keretet az utak javítására. Célunk, hogy minden lakóterületi út legalább útalapot kapjon. Sok, hasonlóan rossz minőségű útunk van, fontos közöttük egy rangsort felállítani. A Felsősóskút úton, ahol a levelet is írták, kevesebb ház van, ezért hátrább került, de ez nem jelenti azt, hogy elfelejtkeznénk erről a településrészről. Az újságon keresztül is hadd kérjem a környéken élők türelmét és megértését.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában