Helyi közélet

2011.01.18. 07:49

Ellenőrzés indul a megye diszkóiban

<p>A fővárosi diszkódráma óvatosságra inti a fiatalokat, a szülőket és a vendéglátósokat.</p>

– Megdöbbentő, ami szombat éjjel a budapesti West Balkán szórakozóhelyen történt! Az emberéleteket követelő tragédia után persze mindenki okos, előbb sajnálkoznak, majd egymásra mutogatnak, aztán jönnek a megkésett prevenciós intézkedések, hogy ne történhessen hasonló dráma a jövőben. Az a bosszantó, hogy mindig csak utólag húzzuk szorosabbra a gyeplőt (pl. gyalogátkelők felfestése halálos gázolások után, zérótolerancia bevezetése hazánk siralmas statisztikai mutatóit látva stb.). Mint kétgyermekes édesanya, én is aggódom a fiaimért, akik – sok 18-20 éveshez hasonlóan – szinte minden péntek vagy szombat este bulizni mennek a barátaikkal Nyíregyháza belvárosába. Csak mértékletesen alkoholizálnak, nem drogoznak, nem cigarettáznak, mégis, ha kitörne a pánik, akár ők is áldozatául eshetnének a fékevesztett menekülésnek. Nem vagyok szakértő, de érdekelne, megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak a város forgalmasabb szórakozóhelyei, ellenőrzi-e valaki, hogy ne lépjék át a maximálisan engedélyezett látogatószámot? – írja levelében hűséges olvasónk, Ferenczi Annamária.

Terv vészhelyzetre

– Nálunk ilyen nem fordulhat elő – reagált a Nyugati téri pánikra a népszerű nyíregyházi szórakozóhely, a Hell Music üzletvezetője, Marosi Arnold. – Hozzánk főképp 25-30 év közötti vendégek járnak, 18 éven aluliak be sem léphetnek a szórakozóhelyre. A helyiség maximum 200 fő befogadására alkalmas, a fölött már romlik a vendégek komfortérzete. Biztonsági embereink, akik a vendégeinkhez hasonlóan barátságos, jól öltözött úriemberek, remekül ellátják feladatukat: kiszűrik azokat, akik nem illenek bele a szórakozóhely arculatába, így kizárják az esetleges incidensek lehetőségét. Konfliktus- és pánikhelyzet tehát nincs, vészhelyzet esetén életbe lépő kiürítési tervünk viszont van. A helyiség szellőzése kitűnő, a menekülési útvonalat jelző biztonsági lámpák működnek. A bejáraton kívül alternatívaként ott van a hátsó pincerész, a széles folyosó, így nyugodtan mondhatom: felkészülten állunk bármilyen nem várt esemény elé.

Indul az ellenőrzés

– Az elmúlt évek tapasztalata alapján a szórakozóhelyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak, s abban az esetben nem lenne gond, ha a létszámkorlátot is betartanák, sok esetben azonban fütyülnek a létszámstopra – mondta lapunk érdeklődésére Kuk János tűzoltó alezredes, a nyíregyházi tűzoltóság parancsnok-helyettese. A tűzvédelmi osztályvezető hozzátette: egy speciális számítási módszer alapján határozzák meg, hogy milyen feltételeket kell ahhoz megteremteni (megfelelő szélességű és mennyiségű ajtó), hogy a helyiségben lévők 1,5-2 perc alatt biztonságosan elhagyhassák a termet, ennek megfelelően döntenek arról, hogy a szórakozóhely (közösségi létesítmény) hány ember befogadására alkalmas.

A régi jogszabály szakhatóságként jelölte ki a tűzoltóságot, így már a hely megnyitása előtt ellenőrizték, minden feltételnek megfelel-e a szórakozóhely. Egy módosítás azonban kivette ezt a kötelező előzetes ellenőrzést a rendeletből.

– Önálló hatóságként tarthatunk tűzvédelmi ellenőrzéseket, és a feltárt hiányosságok alapján (mint tettük ezt például tavaly decemberben egy nyíregyházi szórakozóhely esetében) kezdeményezhetjük a hely nyilvántartásból való törlését – említi Kuk János. Az ilyen ellenőrzéseken többek között vizsgálják azt is, hogy annyian vannak-e az épületben, amennyien lehetnek, és az ajtók nyitva vannak-e. Megtudtuk: a tűzoltóság éves munkatervében szerepelt a közösségi létesítmények ellenőrzése, ám a budapesti diszkótragédia kapcsán minden bizonnyal már a napokban elkezdődhet a hibákat és hiányosságokat kiszűrő vizsgálat. – Vagy önállóan, vagy a társhatóságokkal (rendőrség, ÁNTSZ, vám-és pénzügyőrség) közösen rendkívüli ellenőrzéseket fogunk tartani – fogalmazott az alezredes.

Betartani a szabályokat

– A rendőrség szerint nem volt késelés, nem volt tömegverekedés, a Nyugati téri tömegpániknak azonban így is három halottja van! A West Balkán szórakozóhelyen történtekkel kapcsolatban máig zavaros körülmények tisztázása a rendőrség dolga, a lakosságé pedig az, hogy tanuljon belőle – figyelmeztet Szabó Lajos, a Belvárosi Polgárőrség szolgálatvezetője.

– A rendőrség sokszor már csak akkor érkezik, ha baj van: verekedésig fajul egy szóváltás, vér folyik, illetve lopásról vagy garázdaságról kapnak bejelentést. A polgárőrség ugyanakkor az utcán, forgalmas szórakozóhelyek környékén járőrözve igyekszik elejét venni a bűneseteknek (nem egyszer az egyenruhásokkal közösen). Gyakran fölmerül bennem, amikor dülöngélve sétálgató tizenéveseket látok, hogy hol van ilyenkor a szülő? Jó esetben otthon alszik, és mit sem sejt csemetéje felelőtlen viselkedéséről, rosszabb esetben egy másik szórakozóhelyen múlatja az időt... Sajnálatos, hogy ilyen tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy újra komolyan vegyék a vendéglátósok a biztonságtechnikai előírások betartását, különös tekintettel a létszámkorlátozásra. Amennyiben szükség van ránk, mindenben segíteni fogjuk az ellenőrzéseket végző hatóságok munkáját! – nyomatékosította a szolgálatvezető.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában