Helyi közélet

2011.02.27. 13:30

Rendeződnek Vasmegyer szennyvíz problémái

<p>Vasmegyer - Néhány nappal ezelőtt panaszos hangvételű levél érkezett szerkesztőségünkbe Vasmegyer elkeseredett lakóitól, melyben kérik, találjunk megoldást a falu szennyvízszállítással kapcsolatos gondjaira. „Vasmegyeren élünk, és problémás a szennyvízszállításunk.</p>

A szolgáltatásért ugyan fizetünk, de a Kemecsei Vízmű nem hajlandó a munkát elvégezni. Felhívtuk őket telefonon, de csak ígérgettek: ekkor jövünk, akkor jövünk. Problémánkat a polgármester úrnak is jeleztük, de sajnos nem változik a helyzet. Igaz, hogy a jegyző úr tavaly a Kelet-Magyarország májusi számában azt nyilatkozta, hogy egy héten belül elszállítják a felgyűlt szennyvizet, de ez nem történt meg. Lehet, hogy tőlük elviszik, de a falu lakóitól nem.

” Vasmegyer polgármestere elmondta, hogy a község képviselőtestülete 2009. májusában azt a határozatot hozta, hogy a lakosság az elfogyasztott ivóvíz mennyiségéhez mérten köteles szennyvízdíjat fizetni, s ezzel egyidejűleg biztosították a szennyvízszippantás ingyenességét. A kezdeti nehézségek után úgy tűnt, hogy működni fog ez a rendszer.

 

"A lakosság jogosan érezte azt, hogy olyan szolgáltatásért fizet, amit nem kap meg"

 

– Sajnos azonban a tavalyi évbena nagy mennyiségű csapadék, a magas talajvíz és a drasztikus üzemanyagár emelkedés miatt több mint egy hónapot kellett várni a szippantásra. Időközben az is kiderült, hogy a szennyvízaknák 90 százaléka nem vízzáró, így a talajvíz folyamatosan telíti, sok aknának pedig nem elég nagy a befogadó képessége. Ilyen körülmények között a szolgáltató nem volt képes teljesíteni a vállaltakat, gyakran hetekig kellett várni az elszállításra. A lakosság tehát jogosan érezte azt, hogy olyan szolgáltatásért fizet, amit nem kap meg. Ezek után döntött úgy a képviselőtestület, hogy március 1-től megszűníik a szennyvízdíj fizetési kötelezettség. Ettől az időponttól a szippantásért kell szolgáltatási díjat fizetni – mondta el kérdésünkre Vass Imre, Vasmegyer polgármestere.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában