Helyi közélet

2011.03.29. 13:52

Kolumbusz Kristóf szülőhelyén is jártunk

<p>A Bem József Általános Iskola diákjai vagyunk. Nemrég olyan szerencse ért bennünket, hogy elutazhattunk Portugáliába egy program keretében, melynek neve: Comenius.</p>

Ezt a nagyszerű pályázatot az angoltanárunk, Lászlóné Nagy Mária nyerte meg iskolánkban.

A programban rajtunk kívül részt vesz hét további ország: Portugália, Olaszország, Bulgária, Görögország, Románia, Franciaország és Spanyolország. A második kiutazásra, melynek helyszíne Portugália egy Cuba nevezetű kis faluja volt, négy nevelővel mentünk.

Jól sikerült prezentáció hazánkról

Ott családoknál laktunk akik nagyon kedvesek és vendégszeretőek voltak, mint általában az összes portugál ember. Egy átszállással és jó sok órával később Lisszabonban találtuk magunkat, ahol a szombat délelőttöt is töltöttük néhány turistalátvány megtekintésével. Aztán kora délután megérkezett értünk a busz, amely elvitt minket a fővárosból három órára lévő faluba Cubába. (Meglepetésre itt tudtuk meg, hogy a helyiek szerint Kolumbusz Kristóf szülőhelye.) Ott még este találkoztunk a fogadó családokkal és a többi delegációval akiket nagyon a szívünkbe zártunk. A vasárnapot a családdal töltöttük el, akik mindenkit más helyre vittek kirándulni. A következő nap, azaz hétfőn prezentálnunk kellett Magyarországról és városunkról Nyíregyházáról, ami szerintünk jól sikerült és ezt nem csak mi gondoltuk így. Miután megnéztük a többi ország előadását és ebédelni indultunk a helyi általános iskolájába.

Ezután kirándultunk egy Beja nevű városba, ahol többek között megtekintettünk egy olyan múzeumot amely a lábunk alatt volt berendezve. Ezt követően megnéztünk egy várost, a hétfő nagyszerűen telt el. A kedd a búcsúzás napja volt, reggel el kellett köszönnünk a fogadó családjainktól, hiszen az aznapi kirándulások után már nem hozzájuk mentünk haza, hanem vissza Lisszabonba. A könnyes búcsú után egy Evora nevű városba indultunk, ott kirándultunk. Aztán pedig Monsaraz híres erődjét néztük meg. A várban tett séta után visszaindultunk a buszra, onnan a fővárosba ahonnan hét csodás nap után érkeztünk Ferihegyre. Csodás egy hetünk volt!

Szikszai Alexandra, Szikszai Dorina és Szabó Gréta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában