Helyi közélet

2011.05.23. 12:34

Harc a béketelepi iskoláért

<p>Balkány, Béketelep - Vagy harcolunk és nyerünk, vagy vesztünk és továbbállunk, de a lelkiismeretünk tiszta marad, hogy megtettünk mindent a béketelepi iskoláért – mondja az egyik szülő.</p>

A nevével ellentétben egy cseppet sem békés ezekben a napokban a Balkányhoz tartozó Béketelep és a környéken lévő tíz tanya lakossága, ugyanis az önkormányzat az oktatás átszervezéséről döntött, amely nagymértékben meghatározza az itt található 2. Számú Általános Iskola és diákjainak további sorsát.

Összevont alsósok

– A balkányi önkormányzat döntése alapján szeptembertől, az új tanévtől a felső tagozatos osztályok a balkányi iskolában tanulnának tovább, s a Béketelepen helyben maradó alsó tagozatos osztályokat pedig összevonnák: az első osztályt a harmadikkal, a második osztályt a negyedikkel – avat a részletekbe egy nagymogyorósi szülő, aki egyben SZMK-tag is, majd felháborodottan folytatja: – Pálosi László polgármester minden évben azzal kezdte a tanévnyitó ünnepséget, hogy amíg ő lesz a polgármester, az iskola megmarad. Ezért is szavaztunk neki bizalmat az őszi választáskor is. A környező tanyákon élő emberek számára a béketelepi iskola közösségi színtér  is egyben. Sokak számára az iskolai anyák napja, a ballagás, az évnyitó volt az egyetlen közösségi rendezvény, amelyen részt vehettek. A hétvégén a tanyákra nem jár Volán-busz, akinek nincs autója, az nem tud elmenni sehova sem.

Biriben a szülők

– Rendkívüli szülői értekezletet hívtunk össze hétfőre, amelyre meghívtuk a város vezetőit is, hogy tárgyalják újra előttünk az iskola és a gyermekek sorsát – magyarázza tovább háborgó lélekkel az édesanya, akinek gyermeke most 1. osztályos. – Ha nem marad meg a béketelepi iskola egysége, akkor a szülők 50-60 gyermeket Biri általános iskolájába iratnak be. Tulajdonképpen csak öt kilométert kell tovább utazniuk, de együtt maradnak az osztályok, s ráadásul korszerű feltételek között tanulhatnak tovább. Többen is elmentünk megnézni Biribe az iskolát, meglepődtünk a modern felszereléseken. Vagy harcolunk és nyerünk, vagy vesztünk és továbbállunk, de a lelkiismeretünk tiszta marad, hogy megtettünk mindent a béketelepi iskoláért, a gyerekekért, a környező tanyákért.

Tisztázni a kérdéseket

A felvetett problémákkal kapcsolatban a következőket válaszolta érdeklődésünkre Pálosi László, Balkány polgármestere.

– Nem volt könnyű meghozni a béketelepi iskola átszervezéséről a döntést, de sajnos az ország oly sok önkormányzatához hasonlóan mi is nehéz helyzetben vagyunk. A béketelepi iskolában egyre kevesebb a diák, ezért egyre kevesebb az állami támogatás, a balkányi önkormányzatnak jóval több pénzt kellene a működtetésre fordítania, de a nehéz a gazdasági helyzetben ezt nem tehetjük meg. Szeptembertől például 6 első osztályos gyermek tanul majd a béketelepi iskolában, lehetetlen ilyen létszámmal osztályt működtetni, ezért van szükség az összevonásra. A maradó összevont osztályokat felkészült pedagógusok tanítják majd.

– Ígéretemhez híven éppen azon vagyok, hogy megmaradjon az iskola, ezt szolgálja az osztályok összevonása is, hiszen a négy alsó tagozatos osztályban mindössze 50 gyermek marad. Az érintett szülők vihetik gyermekeiket Biribe, hiszen szabad iskolaválasztás van, de akkor félő, hogy valóban lakat kerül a béketelepi iskolára. Bízom abban, hogy a hétfői szülői értekezleten megértik a szülők az iskolai átszervezés fontosságát, és sikerül tisztázni minden kérdést az átszervezéssel kapcsolatban – tette hozzá a város vezetője.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában