Helyi közélet

2011.06.26. 19:07

A sepsiszentgyörgyiek Velencei kalmárja nyerte a XXIII. Kisvárdai Fesztivált

<p>Kisvárda -&nbsp;A június 17-én kezdődött&nbsp;színházi ünnepen tizennyolc határon túli teátrum színtársulatának mintegy negyven előadását láthatta a közönség Kisvárdán.&nbsp;</p>

A Művészetek Házában és a Várszínház deszkáin adtak számot színházbéli tudásukról.

Kisvárda – A szombati –június 25–ei– záróünnepségen Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárának kabinetfőnöke és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere köszöntötte a Várszínpad teltházas közönségét. Tasnádi Csaba, többek között elmondta, hogy a kisvárdai fesztivál fontos találkozási pont a határokon túl, magyar nyelven játszó színházi szakma számára. Az előadások kapcsán kiemelte: az idei fesztiválon a klasszikusok mellett magyar kortárs szerzők darabjai is szerepeltek a repertoáron.

–Élt,– él és élni is fog ez a fesztivál, mondta befejezésül Tasnádi Csaba, a zsűri elnöke. 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért Életmű–díjat adományozott Banka Líviának, az Újvidéki Színház, valamint Czintos Józsefnek, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat művészeinek. A díjakat Elekes Botond adta át.

 Sepsiszentgyörgy harmadszor is

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által felajánlott díjakat, a zsűri megosztva ítélte oda, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának a Velencei kalmár bemutatójáért. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Társulata által játszott A kisinyovi rózsa, valamint a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Platonov című előadásoknak.

Érdekessége az idei díjazásnak, hogy a XXIII. fesztiválon a sepsiszentgyörgyiek 2009–től immár harmadszor nyertek fődíjat. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíját 2009–ben, a „A csoda ” című előadásukért, 2010–ben A Mizantróp, és ez évben a Velencei kalmár előadása érdemesült fődíjban.

 Kisvárda díjazottjai

Kisvárda város díját a Vajdasági Tanyaszínház, A falu rossza című, míg a közönség díját a csíkszeredai Csíki Játékszín Finito című előadása kapta.

 A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott legjobb alakítás díjában a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, A velencei kalmár című előadásában Shylock szerepéért Szakács Lászlót, illetve a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Platonov című darabjában Trileckíj orvos szerepének megformálásáért László Csabát jutalmazták.

A Teplánszky Kati–díjat, amit a legígéretesebb fiatal színész számára alapítottak a szakmai zsűri döntése alapján a Finito és a Csókos asszony című előadásában nyújtott alakításáért Benedek Ágnes, a Csíki Játékszín művésze kapta.

A Várszínház és Művészetek Háza egyéni elismerésében a komáromi Jókai Színház Cseresznyéskert előadásából Bandor Éva, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, A kisinyovi rózsa darabjából Mészáros Árpád színművész, illetve a Finito látványvilágáért Adriana Grand díszlet- és jelmeztervező részesült.

A közönség zsűrije a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Portugál című előadásában Csipesz szerepének megformálásáért Barabás Árpádot díjazta.

A díjakat és elismeréseket Elekes Botond kabinetfőnök, Leleszi Tibor a város polgármestere és Nyakó Béla a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója adta át.

A díjátadót követően az Orlai Produkciós Iroda: Esőember (Rain Man) darabjával zárult a Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiváljának idei programsorozata.

-Vincze Péter-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában