Helyi közélet

2011.06.24. 12:36

Ismét lehetővé vált a koporsós temetés a szabolcsi temetőkben

<p>Két nyíregyházi temetőrész kivételével ismét lehetővé vált a koporsós temetés a megye sírkertjeiben - közölte Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója pénteken az MTI-vel.</p>

A temetkezési szolgáltatás korlátozását a magas talajvízszint miatt vezették be az idén januárban, mivel az előírások szerint nem lehet koporsós temetkezés ott, ahol a talajvíz a talajszint alatti két métert eléri.

A megyeszékhelyi temetők mellett további négy vidéki sírkertet üzemeltető vállalat igazgatójának tájékoztatása szerint a tilalmat a megye nagy részén azóta már feloldották, kivétel a nyíregyházi északi temető, amelynek mélyebb pontjain a talajvíz magassága még mindig lehetetlenné teszi a koporsós temetéseket. Emellett a város külterületén fekvő másik sírkert egyharmadán sem kérhető ez a szolgáltatás.

A pénteki eső tovább növelte a talajvíz szintjét

 

Ahol nem végezhető koporsós szertartás, ott a hozzátartozók a hamvasztást is választhatják, bár ezzel a lehetőséggel az utóbbi időben mindössze néhány esetben éltek - mondta Szekrényes András. Hozzátette: külön kérésére ideiglenes sírboltban is el tudják helyezni a halottat.

További problémát jelent, hogy a magas vízállás miatt exhumálni sem lehet, így a holttestek más sírboltokba történő áthelyezése sem lehetséges. Péntekre virradó éjjel ráadásul jelentős mennyiségű eső esett Nyíregyházán, s ez tovább növelte a talajvíz szintjét az érintett temetőkben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában