Helyi közélet

2011.06.21. 08:37

Nyaralási ötletek: Baska

<p>Aki járt már ott, talán közel jár az igazsághoz, amikor azt mondta: ilyen lehet a mennyország.</p>

Horvátország csak autóval is megközelíthető szigetének Krk-nek a déli csúcsa közelében fekszik ez a fürdőváros, ami a turisták számára leginkább kiépített (és áraiban is ehhez mért) ugyanakkor, ha minden szempontot figyelembe veszünk, még így is kitűnő pihenőhely. Maga az öböl úgy 4-5 km széles, szinte bárhol letelepedhetünk. Amikor helyet foglalunk a parton, számoljunk a víz szélétől úgy 2 métert, mert a dél körül érkező dagály nyomán nagyjából ennyivel jön közelebb hozzánk a tenger (aki ezzel nem számol, annak holmiját el is viszi a víz).

Nyelvismeret nélkül is be tudunk vásárolni

 

A víz kellemes, ne tévesszen meg a felhősödés, ugyanis még komoly vihart követően is hamar helyreáll a rend, a víz megtartja a hőmérsékletet, így az eső után két órával már ismét verőfényben fürdik minden. Épp emiatt tanácsos magas, 20-as 30-as faktorú naptejet használni napozás előtt, különben fél nap alatt ég le a bőrünk. Amit kapunk az átlagostól magasabb árért. A hátunk mögött egész kiszolgáló bázis áll készen minden kívánságunk teljesítésére. A vastag tárcájúak frissen sült, vagy főtt ételeket fogyaszthatnak az éttermekben, de egy kicsit lassabb kiszolgálással kell számolni mint itthon. (Volt, hogy a délután 4 órás nyitás egy kis boltban azt jelentette, hogy akkor kezdte az alkalmazott behordani az árut.)

Vannak a nálunk ismert nagyáruházakhoz hasonló (jóval kisebb) boltok, de a globalizáció egyetlen előnyét itt élvezhetjük, mert pl. a margarin, a kóla, a mosópor ugyanolyan csomagolásban és nagyjából hasonló elrendezésben van a polcokon, mint itthon, így nyelvismeret nélkül is be tudunk vásárolni. A javát hátra hagytam, a gyorsbüfékben tényleg gyorsan tudunk enni, és ott vannak a fagyizók, ahol nagyon finom fagylaltokat kínálnak a miénknél jóval olcsóbb áron.

Elmerülni lehet, de elsüllyedni nem

 

A víz kellemes, aki megszokta a hullámokat, előbb-utóbb biztos lábakon tud beljebb menni. Félni nem kell, a víz sótartalma olyan, hogy elmerülni lehet, de elsüllyedni nem. Egy kis légzéstechnikával karcsapás nélkül lehet lebegni a hullámokon. Egy matrac segítségével ringhat a víz tetején, a jobb úszók meg elindulhatnak a bóják felé. Senki nem szól azért, ha valaki átmegy a bóják által határolt szakaszon, de úszómesterre sem kell számítani. A bóják vonalánál már 6-8 méteres a mélység, búvárkodni ott is lehet, de baj esetén (görcs, vagy víznyelés) még elég közel a part. Alig fél órányi tenger hullámzás és a napfény egy jó kis úszás levezeti az otthonról hozott feszültséget, itt igazán minden a pihenést szolgálja.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában