Helyi közélet

2011.06.08. 14:03

Szabadulnak az intézményektől az önkormányzatok

<p>Nemcsak a megyei önkormányzat próbálja meg egyházi fenntartásba adni oktatási, illetve szociális intézményeit, a települési önkormányzatok egy része is kénytelen ilyen döntést hozni.</p>

Nyírteleken az idősek bentlakásos otthonát, nappali ellátást, házi segítségnyújtást, családsegítő központot, gyermekjóléti és tanyagondnoki szolgálatot és étkeztetést is magába foglaló komplex szolgáltató központot jelenleg társulásban tartja fent az önkormányzat, hiszen ebben a formában az állami normatíván felül kiegészítő támogatásra is jogosultak. Ám a központ évi 130–140 milliós költségét még ez sem fedezi: a helyhatóságnak az említett összeg több, mint tíz százalékát saját erőből kell kipótolni. Ez az önkormányzat számára anyagi szempontból megterhelő, ezért a fenntartóváltás mellett döntöttek, s tárgyalásokat folytattak a görög katolikus és az evangélikus egyházzal.

Natkó Csaba, a szolgáltató központ igazgatója lapunknak elmondta: az egyházi fenntartás esetén érvényes, az államinál és a társulásinál is jóval magasabb, 1,8-szoros normatíva a szolgáltatásaik közül ötöt érint, ezért ezeket próbálták meg úgy átszervezni, hogy egy intézményi egységben maradjanak, s hogy átadhassák a fenntartásukat. – A tárgyalások azonban megakadtak, talán azért, mert nem hivatalos információk szerint változások várhatók a finanszírozás rendszerében és ha ez így van, az egyházak minden bizonnyal erre várnak. Ha velük nem tudunk megállapodni, továbbra is társulási fenntartásban marad a központ, ez esetleges változásokhoz pedig alkalmazkodunk – mondta az igazgató.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában