Helyi közélet

2011.06.04. 17:26

Új jelkép a Trianon–i emlékmű Kisvárdán

<p>Kisvárda - Kilencvenegy évvel ezelőtt, 1921. június 4–én aláírták a Trianoni békeszerződést, pontosabban békediktátumot, amely Magyarországból korábbi területének 33 százalékát sem kitevő országot faragott.</p>

A Város Önkormányzata és a Trianoni emlékbizottság a Nemzeti Összefogás Napján, Trianon–i megemlékezést tartott június 3–án, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában délután három órától. Az emlékünnepségen Leleszi Tibor a város polgármestere, a testvérvárosok képviselői is emlékeztek a kilencvenegy évvel ezelőtti eseményre. Az emlékünnepség alkalmából, a kiállító térben, megemlékező képzőművészeti alkotások is láthatóak voltak, –Ín memoriam–Trianon címmel– Csorba István Kadosa, Szabados István és Szeifried Zoltán képeiből.

Új jelképe Kisvárdának

Az emlékműsort követően, lovas huszárok és kuruc talpasok felvezetésével ment a megemlékező menet a Csillag utcai körforgalomhoz. A sötét, szürke vészjósló esőfelhőkből néhány eső csepp jelezvén, hogy valami készül az időjárás frontján. Az esőfelhők s az esőcseppek sem riasztották el a megemlékezőket. Még az időjárás is kegyes volt az emlékezőkre. Eloszlottak a felhők, az eső is elállt s a több mint száz emlékező lehetet részese a városi megemlékezésnek. A felavatandó Trianoni emlékmű, Bodrog László és Szabados István fafaragók alkotása. Szabados István szárnyas oszlopán –110x–280–as– kicsi és a nagy Magyarország mellett a test a lélek, a szellem virágai és jelképei jelennek meg az egyik oldalon. A másik oldalon a páva, a mennyország és a szabadság jelképei láthatók a tölgyfába faragva. Bodrog László négy méteres tölgyfa, életfáján, a tulipán a fő motívum. A tetején 13, városokat és azok távolságát mutató „karok” iránymutató jelzései láthatók. Az emlékoszlopokat és az új Országzászló ökumenikus megszentelését, áldását követően a város vezetése, intézmények s civil szervezetek képviselői helyzeték el a megemlékezés koszorúit a talapzaton.

-Vincze Péter-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában