Helyi közélet

2011.07.31. 15:02

Patikakereszttűzben a Rivotril

Nyíregyháza - A gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységet vizsgálják a hivatalos szervek.

Nyíregyháza - A gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységet vizsgálják a hivatalos szervek.Egyik gyógyszergyártó cég magyarországi raktárának leégése miatt május-június hónapra hiány alakult ki a sokak által szedett és keresett Rivotril gyógyszerből. Sajnos, a helyzet még mindig nem normalizálódott teljesen, és nem minden patikában van megfelelő mennyiségű gyógyszer, bár az ellátás érzékelhetően javult – olvasható dr. Tari János levelében. A Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke azért ragadott tollat, mert az ebben az esetben (is?) valószínűsíthető az a nagykereskedői gyakorlat, amely szerint nem egyformán látják el a gyógyszertárakat a meghatározó magyarországi gyógyszer-nagykereskedők. Miközben ugyanis a gyógyszertárak nagy részének csak pár doboz (5-10) gyógyszert szállítanak, addig a saját „hálózatukhoz” tartozó patikáknak már valamivel nagyobb mennyiséget juttatnak (30-50 doboz).– Az, hogy korlátozottan szállítják a gyógyszert, teljes mértékben elfogadható, hiszen így valamennyi patika hozzájuthat bizonyos mennyiségű gyógyszerhez. Azt a magatartást azonban, hogy a kórházi gyógyszertárat „kiemelten” kezelik, és ezres nagyságrendben látják el nevezett gyógyszerrel (miközben pl. a nyíregyházi ügyeletes gyógyszertár alig kap a gyógyszerből), a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei szervezete elítéli. Ez a gyógyszerellátás zavarához vezet, hiszen az orvosok azt az információt adják át a betegeknek, hogy kapható a gyógyszer, a betegek pedig csak nagy nehézségek árán juthatnak megszokott gyógyszerükhöz. Tarthatatlan, hogy az egyébként is magas gyógyszerárak mellett a betegeknek egy gyógyszer miatt akár több ezer forintot is utazásra kell költeniük – fogalmaz az elnök. Majd így folytatja, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Szabolcs-Szatmár-megyei Szervezete reméli, hogy ez a fajta nagykereskedői gyakorlat – a zavartalan gyógyszerellátás érdekében - a jövőben nem fordul elő. Mindezek miatt a kamara megyei szervezete kérte a Gazdasági Versenyhivatalt és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézetet az ügy kivizsgálására. 

További vizsgálat

A levelet elküldtük a megyei tisztigyógyszerésznek, akitől az alábbi választ kaptuk: a Kórház Gyógyszertárban és a Szent Ferenc Gyógyszertárban tartott helyszíni ellenőrzések után megállapítottam, hogy a gyógyszertárak beszerzéseik során megfelelően járnak el, szabályt nem szegnek.

A gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység szakmai felügyeletét az ellátás folyamatosságára is kiterjedően a GYEMSZI-OGYI látja el, ezért a további vizsgálatra az ügyet az illetékes hatósághoz áttettem – áll dr. Küzmös Judit megyei tisztigyógyszerész levelében.

-KM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában