Helyi közélet

2011.08.25. 10:13

Az iskola egere

Radikálisan átalakul az oktatási intézményrendszer és iskolafinanszírozás, ha a kormány abban a formájában nyújtja be ősszel a parlamentnek az új önkormányzati törvényt, ahogy azt a Belügyminisztérium a múlt héten ismertette. Tarnavölgyi Gergely jegyzete

Radikálisan átalakul az oktatási intézményrendszer és iskolafinanszírozás, ha a kormány abban a formájában nyújtja be ősszel a parlamentnek az új önkormányzati törvényt, ahogy azt a Belügyminisztérium a múlt héten ismertette. Tarnavölgyi Gergely jegyzeteTállai András, a tárca önkormányzati államtitkára bejelentette, a kormány készen áll, hogy az oktatási feladatok jelentős részét átvegye a településektől.

A koncepció egyik sarkalatos pontja a nagyobb állami szerepvállalás, amely az intézmények fenntartására és a tanügy irányítására egyaránt vonatkozik majd. Jelenleg ugyanis az oktatást irányító miniszternek vagy államtitkárnak nincs lehetősége arra, hogy belelásson az iskola életébe, és ha bajt észlel, intézkedjék. De kérdem én, a fővárosból irányítva lehet-e kellő megalapozottsággal dönteni egy vidéki általános iskola életét is befolyásoló szakmai, kérdésről. A helyi érdekeket – ez nem vitás – jobban látják helyben, ezt megszakítani érdeksérelemmel járhat, hiszen a helyi, szülői érdekek figyelembe vételével jöhetettek létre a kéttannyelvű, a művészeti, illetve a gyakorló iskolák is.

Ahol viszont az önkormányzatnak nincs bevétele, ott megváltás lenne, ha az állam átvenné az iskolák fenntartását, a tehetősebb településeken – mert ilyen is van – azonban hátrányt jelentene, ezek az önkormányzatok ugyanis plusz szolgáltatásokat is tudnak finanszírozni.Korai lenne még pálcát törni az ítélkezők feje fölött, többször kell még becsengetni ahhoz, hogy kiderüljön, ki kap dícséretet és ki üljön a szamárpadba.

Korai lenne még ítélkezni arról, hogy jó úton indulunk-e el. Végtére is mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, a lényeg, hogy fogja meg az egeret!

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában