Helyi közélet

2011.08.26. 12:20

Még a házfalak is beleremegnek?

Uszka - A helyiek szerint a kavicsbánya miatt repedeznek a lakóépületek falai.

Uszka - A helyiek szerint a kavicsbánya miatt repedeznek a lakóépületek falai.Telefonon kereste meg szerkesztőségünket Mester Miklós uszkai lakos. Állítása szerint a helyi kavicsbányában folyó kitermelés már nem egy családi ház falában, vakolatában okozott maradandó károsodást:

– Bár én több mint 100 méterre lakom a jelenleg folyó munkálatoktól, a közvetlen közelben élők kértek meg arra, hogy a panaszukat közöljem, legyek a szóvivőjük. Elmondásaik szerint a bányamunkák miatt repedeznek a környék házainak a fala, amiatt esik le a vakolat. Ilyenkor ki a felelős a történtekért, ki állítja vissza a házak eredeti állapotát? – kérdezte az „uszkai szóvivő”.

A választ először a Miskolci Bányakapitányság – hivatalos szervként ők felügyelik a szóban forgó kavicsbányát – a vezetőjénél, dr. Izsó Istvánnál kerestük:

– Először is leszögezném, hozzánk még egyetlen lakossági panasz sem érkezett az uszkai kavicsbányával kapcsolatosan. Nem értem, miért nem minket keresnek meg először egy ilyen jellegű problémával. Másodszor, a jelenleg is hatályban lévő, 1993 évi 48. tv. rendelet 39. paragrafusa vonatkozik a bányaművelés, illetve a bányatelek kijelölésének általános szabályaira is. A bányatelekhez tartozik egy virtuális határ, amin kívül nem műkődhet semmiféle bányászati tevékenység. Ismétlem, semmi olyanról nem tudok, hogy ezt a törvényt bárki is megsértette volna Uszkán. Amint hivatalos panasz érkezik hozzánk, azonnal foglalkozunk az üggyel – szögezte le lapunknak a kapitányság első embere.

Nem hiszik, hogy van összefüggés

Természetesen megkerestük a kavicsbányászatot végző kft. képviselőjét is:

– Nálunk nem jelezte senki, hogy probléma lenne a kitermelés körül. Érdekes, hogy évekkel ezelőtt, amikor valóban közel folyt a kitermelés a házakhoz, még akkor sem panaszkodott senki. Jelenleg már olyan messze vagyunk a falu központjától, hogy nem tudom elképzelni, hogy bármi összefüggés lenne a házak állagának romlása és a kavicsbánya között – mondta Antek Józsefné, a kitermelést végző kft. munkatársa.

Hogy a lakóknak igazuk van-e, vagy csak – túlnyomórészt vályogból épült – házaik állapotának romlását a bányára fogják, arra csak egy hivatalos vizsgálat deríthetne fényt. Amíg panasz nem érkezik az illetékesekhez, kérdéseikre konkrét választ nemigen kapnak az uszkaiak.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában